Cégvilág

Demján: uniós forrás kell a kis cégeknek

Hitelre és tőkére van szüksége a magyar kis- és középvállalkozásoknak - mondta Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) ügyvezető elnöke hétfőn az érdekképviselettel együttműködő Haller Vállalkozói Hiteliroda átadásán.

A foglalkoztatottság növelése elsősorban a kis- és középvállalkozásokon keresztül valósulhat meg – hangsúlyozta ferencvárosi iroda megnyitó beszédében Demján Sándor. Ehhez azonban a vállalkozásoknak forrásokra van szükségük. A VOSZ elnöke szerint a hitelek mellett az uniós fejlesztési forrásokból tőkejuttatást is kell kapniuk. Demján Sándor úgy véli, hogy európai uniós programoknak a termelő tevékenységet kell támogatniuk Magyarországon.

A VOSZ elnöke arról is beszélt, hogy átütő siker lett Széchenyi Kártya,valamint a KA-VOSZ-on keresztül a termék a magyar kis- és középvállalkozások jelentős részét el tudta érni. A Széchenyi Kártya 86 százalékát ugyanis a megyékben bocsátják ki. Krisán László, a KA-VOSZ Zrt. vezérigazgatója a megnyitón elmondta, hogy a Széchenyi Kártya 2002. évi kibocsátása óta 820 milliárd forint kedvezményes hitelt juttatott el a vállalkozásokhoz. Eddig 180 ezren igényeltek Széchenyi Kártyát és 136 ezret adtak ki.

Demján Sándor szavai összecsengenek Orbán Viktor miniszterelnöknek a október 14-én a Szövetkezeti bankok és a kis- és középvállalkozások 3. európai fórumán tett kijelentésével. A kormányfő ott azt hangoztatta, hogy a jövőben az uniós forrásoknak legalább fele a kis- és középvállalkozásokhoz kell kerülniük. A kormányfő már a választási kampányban is szövetséget kötött a VOSZ-szal, ez az ígéret is szerepelt a megállapodás pontjai között.

Krisán László hangsúlyozta, hogy a vállalkozások a Széchenyi Kártya Program kibővítése révén választhatnak a nekik leginkább megfelelő konstrukciókból. Utalt arra, hogy 2011 január első napjaiban a pályázati támogatásokhoz szükséges önerő egy részét is lehet majd a Széchenyi Kártya Önerő Hiteléből fedezni, és dolgoznak a Széchenyi Kártya mezőgazdaság területére történő kiterjesztésen.

Széchenyi Kártya Program VOSZ Demján Sándor KA-VOSZ vállalkozói hitel krisán lászló Széchenyi kártya
Kapcsolódó cikkek