Cégvilág

Itt az alagút vége a fővárosi ingatlanpiacon

A GKI Gazdaságkutató Zrt. 2000 tavasza óta szervez negyedévenkénti felméréseket a vállalatok, az ingatlanfejlesztők és -forgalmazók, valamint a lakosság ingatlanpiaci terveinek, szándékainak és kilátásainak feltérképezése céljából.

A GKI fővárosi ingatlanpiaci indexének értéke 2010 októberében -23,3, ami jelentős javulást jelent a megelőző felmérés eredményéhez képest. A kilátások minden részpiacon javultak. A legmarkánsabb javulás a logisztikai ingatlanpiacon következett be, vélhetően éppen ez az a szegmens, amely elsőként tud kilábalni a válságos időszakból. A kereskedelmi ingatlanok és az irodák piacán is a kilátások javulása regisztrálható, de továbbra is elmondható, hogy az irodapiac zuhanórepülése a legmélyebb és várhatóan a leginkább tartós is.

A magyarországi lakáspiacra vonatkozó helyzetértékelések 2008 és 2009 júliusa között felmérésről-felmérésre romlottak, majd egyfajta hullámmozgás kezdődött. 2010. októberben éppen javult a helyzetértékelés az egy negyedévvel ezelőttihez képest. Az októberi összesített helyzetértékelés szinte pontosan megfelel a fél évvel korábbinak, azaz az áprilisinak, viszont lényegesen elmarad a pénzügyi és gazdasági válság kirobbanása előtti időszakétól.

A válaszadó ingatlanfejlesztő és -forgalmazó vállalkozások a következő 12 hónapban a maihoz képest a fővárosban - a panelek kivételével - legtöbb szegmensében javuló piaci helyzetre számítanak. Különösen a pesti zöldövezeti társasházi lakásoknál és emellett a pesti belvárosnál várnak jóval kedvezőbb helyzetet.

A vidéki körzetekben is szinte minden részpiacon kedvező irányú változás várható. A jelen felmérés eredményei szerint a lakásépítésre és -vásárlásra vonatkozó lakossági várakozások az előző negyedévhez képest tovább csökkentek. Az új lakóingatlanok árai esetében a fővárosban az inflációt követő emelkedés, a többi körzetben stagnálás várható. Az üzleti célú ingatlanszektorban a stagnálás a valószínű alaptendencia. A használt ingatlanok esetében még további áresések valószínűek, területtől és ingatlantípustól függően meglehetősen nagy szóródással.

ingatlanfejlesztő ingatlanpiac index lakáspiac ingatlanszektor GKI fővárosi ingatlanpiac
Kapcsolódó cikkek