Cégvilág

Medveczky: Tematikus csatornák lesznek a köztévékből

Az MTV vezérigazgatója szerint a nézők érdekét szolgálja a közmédiumok átalakítása.

Valószínűleg tematikus csatornákkal működik majd a közmédia-rendszer - mondta Medveczky Balázs, a Magyar Televízió vezérigazgatója az MTV Híradónak. Ezt a jelenleg készülő közszolgálati kódex határozhatja meg. A rendszer átalakítása után megszűnhetnek a tartalmi párhuzamosságok, ami Medveczky Balázs szerint eddig fölösleges pénzkidobás volt.

"Végre a közszolgálattól elvárható skála valamennyi műfajából tudunk minőségi műsorokat gyártani majd, mert ennek meglesz minden olyan háttere, amelyre szüksége van a televíziónak ahhoz, hogy elkészíthesse" - hangsúlyozta a vezérigazgató, aki szerint fognak készülni tv-játékok, nívós szórakoztató produkciók, természetfilmek, dokumentumfilmek és jó minőségű gyerekműsorok.

Valóban egyetlen hírcentrumban készülnek majd a jövőben a közmédiumok hírei - de ez csak annyit jelent, hogy a tényanyagokat egy helyről szerzik be a médiumok, felszámolva ezzel az eddigi párhuzamosságokat - nyilatkozta Ókovács Szilveszter, a Duna Televízió frissen megválasztott vezérigazgatója a csatorna Közbeszéd című műsorában hétfő este. A televíziós vezető úgy látja: a közmédiumoknak az eddiginél jobban össze kell hangolni működésüket, amihez a jövőben kiszámítható, normatív alapú finanszírozásra számíthatnak. A Duna Televíziót egy prémium közéleti és egy magas kultúrát sugárzó tematikus csatorna együtteseként képzeli el.
 
Ha elfogadják a médiatörvény nyilvánosságra került tervezetét, attól kezdve mindenki számára világos lehet, miként alakul át a közszolgálati média; hogyan lesz hatékonyabb, miként tud több hírt jobb minőségben szállítani, illetve hogyan jut több pénz, forrás - közte emberi erőforrás is - a műsorkészítésre - nyilatkozta a Közbeszéd stúdiójában Ókovács Szilveszter. A Duna Televízió vezérigazgatója megerősítette: valósak azok a sajtóban megjelent információk, miszerint a közszolgálati média hírei a nemzeti hírügynökséghez telepítendő hírcentrumban készülnek majd. A vezérigazgató úgy érvelt: mégiscsak nehezen tartható állapot, hogy például egy minisztériumi sajtótájékoztatóra kivonul négy stáb; az MTI-től, a Magyar Rádiótól, a Duna Televíziótól és az MTV-től is egy-egy. "Nagyjából ugyanazon vágóképeket veszik fel, kicsit talán más szavakat használnak, s mire a vágószobákban estére elkészül az anyag, lehet, hogy húsz vagy harminc ember kezén ment át. És ugyanaz a hír született belőle. Az állami médiarendszernek nem tiszte, hogy különbözőképpen próbálja meg bemutatni egy-egy hír tényanyagát - ráadásul nem is tudja, hiszen ugyanott jártak a stábok. Ez innentől kezdve felesleges párhuzamosság" - szögezte le Ókovács Szilveszter. 
 
"Nyilván itt, a Duna Televízióban a határon túli tudósítói hálózatok híreiből jóval gazdagabban lehet majd válogatni, mint azt teszi majd a Magyar Rádió, vagy a Magyar Televízió. Egész biztosan jó híranyagokat kapunk a hírcentrumból, amelyekből tudunk az emberek híréhségét kielégítő híradókat előállítani" - mondta Ókovács Szilveszter.

A Duna TV esetében mi lesz a fontosabb: a nézettség vagy a tartalom? Gyakran felróják a csatornának, hogy itthon nem nézik annyian, viszont határokon túl küldetést teljesít. Hogyan lehet mindenki elégedettségére tenni ezek után? - hangzott a Közbeszéd kérdése. Mivel a Duna TV határon belül is fogható, ezért - meghagyva a határon túli hangsúlyait, azokhoz nem nyúlva - ne adjuk fel a határon belüli működést sem - hangsúlyozta Ókovács Szilveszter. Annál is inkább ne, mert a digitális átállás után a Duna mindkét csatornája az ország kilencvenöt százalékán ingyenesen fogható lesz.
 
"Ezt a lehetőséget nem kellene feladni. Ahogy azt sem - ismerve a mai kulturális állapotainkat -, hogy megragadjuk a nézőt, és prémiumkategóriás műsorokkal, megpróbáljuk felemelni" - hangoztatta a vezérigazgató. Ehhez a mai Autonómia csatornát alakítaná kulturális tematikus csatornává, amelynek a műsorait talán nem néznék számosan, de hatása sokfelé kisugározna. "Ebben hiszek, mint a művészeti oktatásban is" - mondta. Úgy vélte: egy színvonalas művészeti csatorna eleinte nem generál nagy nézettséget, de fontos társadalmi küldetést teljesít. A Duna Televízió másik, közéleti csatornájának pedig az lehet a feladata, hogy másként tárgyaljon bizonyos  témákat, mint a Magyar Televízió. "Más hangsúlyokat helyezzen el, menjen mélyebbre, legyen szofisztikáltabb; legyen prémium minőségi közéleti az egyes csatornából" - vázolta terveit Ókovács Szilveszter, a Duna Televízió vezérigazgatója a televízió Közbeszéd című műsorában hétfő este.

Medveczky Balázs médiapolitika Fidesz MTI mtv
Kapcsolódó cikkek