Cégvilág

Intel: Nem elérhetetlen az ezer magos processzor

Az Intel vezetőinek nyilatkozatai szerint nagyjából egy évtized kell a ma még szinte elérhetetlennek tűnő fejlesztés piacra dobásához, ám az igazi kérdés, hogy lesz-e rá valós igény.

A vállalat egyik mérnöke a napokban a ZDNet portálnak adott hosszabb interjút, amelyben nem csak a fejlesztés és egyéb munka várható időtartamát, hanem annak értelmét is megvitatták. A cikkből megtudhatjuk, hogy nagyjából egy évtized múlva remélhető az 1000 magos processzorok megjelenése, ám a legfontosabb kérdés nem is a periódus hosszával kapcsolatos.

A 8-10 éves ciklust a Moore-törvény alapján határozták meg, nagyjából ennyi kell ugyanis ahhoz, hogy nemrég bemutatott 48 magos prototípusból kiindulva a kétévenkénti duplázással eljussunk a bűvös számhoz. Moore törvénye szerint az adott méretű integrált áramkörbe nagyüzemileg beépíthető tranzisztorok száma kétévente a duplájára emelkedik. Az élet fél évszázada igazolja az elképzelést.

Az SG.hu szerint az Intelen belül többé-kevésbé egyetértenek abban, hogy a gyártósorok tartani tudják majd az ütemet a fejlesztéssel, vagyis nem lesznek komolyabb gondok a gyártói részleg oldalán. Az említett prototípus, a 48 magos single-chip cloud computer (SCC) megfelelő alapnak tűnik, hiszen ezen 24 lapka (két-két maggal) helyezkedik el, amelyek egy mesh hálózaton keresztül kapcsolódnak egymáshoz. Minden 12 mag osztozik egy DDR3-memóriavezérlőn, a gyorsítótárat pedig úgy alakították ki, hogy az ideális legyen mind a tervezés, mind pedig a fogyasztás szempontjai alapján.

 

processzor Moore-törvény integrált áramkör Intel gyártás MAG tranzisztor
Kapcsolódó cikkek