Cégvilág

Tavaly március óta etették dioxinos táppal az állatokat

A friss jelentések szerint a németországi dioxin botrányban érintett takarmánygyártó vállalat már tavaly márciusban is adott el szennyezett termékeket.

Schleswig-holsteini tartományi gazdasági minisztérium adatai szerint a Harles & Jentzsch a cég székhelyén, Uetersenben hosszabb időn át rendszeresen állított elő és szállított ki dioxinnal mérgezett zsírokat, amit aztán a takarmányba kevertek.

Ugyanakkor az alsó-szászországi Böselben lévő, a cég tulajdonában lévő illegális keverőüzem még erősebben szennyezett árukat dobott piacra – közölte Christian Seyfert, a minisztérium szóvivője az N24 jelentése szerint. Vagyis a korábbi értesüléssel ellentétben nem csak az illegálisan működő üzemből került ki fertőzött zsír.

A tartományi minisztérium szerint emellett bizonyossá vált, hogy a vállalat  már 2010 márciusa óta adott el tápzsírt kereskedőknek. Ezt a tavaly márciusban, májusban és szeptemberben végzett tesztek eredményei igazolják. A szóvivő leszögezte, hogy a jogsértések a cég vezetésének tudta mellett zajlottak, ezért Harles & Jentzsch évekre elveszíti a forgalmazási engedélyét.

Mint arról beszámoltunk, az említett német cég biodízelgyártásból származó melléktermékeket használt a gyártáshoz. A szója- és repceolaj maradékot értékesítő cég azonban már közölte, hogy a termékei csak kenőanyagok gyártására használhatóak, élelmezési célokra alkalmatlanok.

Az Európai Bizottság ismeretei szerint mintegy 136 ezer darab, Németországból származó, dioxinnal fertőzött tojást dolgoztak fel az alsó-szászországi élelmiszeriparban. Ezek a tojások nem kerültek a kereskedelembe - jelentette ki John Dallinak, az EU fogyasztóvédelmi biztosának szóvivője. Németországban eddig mintegy ezer farmot zártak be és csaknem tízezer tyúkot vágtak le a fertőzés miatt. A fertőzött tápszerből disznófarmok is vásároltak, így a sertések tömeges vágása is megkezdődött.

 

takarmány Európai Bizottság tojás disznó sertés baromfi minisztérium dioxin
Kapcsolódó cikkek