Cégvilág

Új energiacímke lesz a háztartási gépeken

Újfajta energiacímke kerül a háztartási gépekre, az Európai Unióban (EU) kötelező szabályozás révén a vásárlók több és pontosabb információt kapnak a berendezésekről - hangzott el az európai háztartásigép-gyártók szervezetének (CECED) szombaton tartott budapesti sajtótájékoztatóján.

 A gyártási technológia fejlődésével az energiacímkére vonatkozó szabályozás elavult, ezt mutatja, hogy a boltokban kapható készülékek több mint 90 százaléka a legfelső osztályba tartozik, a címke ezért már nem nyújt információt a készülékek közti különbségekről - mondta Mészáros Fanni, a CECED Magyarország Egyesülés cégvezetője.

Az új címke valamennyi készülékcsoportnál az éves energiafogyasztásról tájékoztat majd, és nem az egy használati ciklus - például mosógépeknél az egy mosási program - alatt felhasznált energia mennyiségéről. Növekedik a kategóriák, energiaosztályok száma, a mezőnyt így jobban szét lehet húzni. Ugyanakkor a színes jelölések megmaradnak, továbbra is a piros a legkevésbé energiahatékony berendezések színe, és a zöld a legtakarékosabb gépeké. Az egész EU-ban egységes címke a zajszintről is tartalmaz adatokat, és nyelvsemleges lesz, vagyis a feliratokat ábrák helyettesítik majd.

Bővül a készülékek köre is, a hűtők, fagyasztók, mosó- és mosogatógépek mellett a televíziókészülékeken és a borhűtőkön is lesz majd energiacímke - mondta Mészáros Fanni. Hozzátette: az új címkét tavaly decemberben vezették be, egyelőre önkéntes alapon. Használatuk 2011 végétől lesz kötelező, 2012 tavaszától pedig nemcsak a készülékeken, hanem a reklámanyagokban is fel kell tüntetni majd az energiaosztályt.

Olajos Péter, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium zöldgazdaságért és klímapolitikáért felelős helyettes államtitkára a sajtótájékoztatón elmondta: az EU arra törekszik, hogy tovább bővüljön az alkalmazási terület, így a jövőben a porszívótól a hajszárítóig egyre több háztartási készüléken lesz majd energiacímke.

Füle Norbert, a CECED igazgatója elmondta: az EU-ban jelenleg 188 millió régi, kevéssé energiahatékony háztartási gépet használnak, Magyarországon pedig 40 százalék a 10 évesnél idősebb berendezések aránya. A készülékek cseréje jelentős mértékben hozzájárulhat a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez, ugyanakkor az új, környezetbarát háztartási gépek komoly megtakarítást is eredményeznek, hiszen nagyságrendekkel kevesebb energiát fogyasztanak - mondta a szakember.

Ezzel összefüggésben Olajos Péter kérdésre válaszolva elmondta: a kormány igyekszik támogatni a háztartási gépek cseréjét. Elsősorban a szén-dioxid-kibocsátási kvóták értékesítéséből származó forrásokat lehet erre felhasználni, amire volt is már példa. Emlékeztetett arra, hogy egy spanyol kvótaértékesítési ügylet keretében 1 milliárd forint jutott korszerű háztartási gépek vásárlásának támogatására.

"Úgy vitték a támogatott termékeket, mint a cukrot" - fogalmazott a helyettes államtitkár, hozzátéve, hogy azonnal indítanak hasonló programot, amint sikerül újabb partnerrel megállapodni a kvótabevétel ilyen típusú felhasználásáról.

CECED Olajos Péter új energiacímke energiacímke háztartási gép
Kapcsolódó cikkek