Cégvilág

Versenykultúra-felmérés

A közbeszerzési kartellben részt vevő cégek büntetőjogi szankcionálását erősen támogatná a logisztikai szakma – derül ki egyebek között a Transparency International (TI) Magyarország négy ágazatban végzett versenykultúra-felméréséből. A megkeresett 74 logisztikai cégből azonban csupán 16 képviselte magát, és csak hét válaszolta meg a felmérés minden kérdését.

A válaszadók közel háromnegyede szerint érezhető egyfajta versenyetika a szektorban. A logisztikai cégek nem fordulnak hivatalos szervhez, ha etikátlan üzleti magatartást tapasztalnak, helyette egyeztetnek vagy konfliktusba bocsátkoznak a versenytárssal, illetve tájékoztatják a szakmai szövetségeket. A versenyetikai kérdésekben a hivataloktól nem várnak jelentősebb előrelépést, inkább a közvetlen rendezés jellemző.

A kérdőív kitöltői olyan etikátlan üzleti gyakorlatokról számoltak be, mint az alap nélküli híresztelések (közeli csődről, politikai kötődésről), a nyilvános információk másolása (termékválaszték, információszolgáltatás, üzleti, biztosítási és ajánlati feltételek másolása) vagy a fontos információkkal és adatbázisokkal rendelkező alkalmazottak átcsábítása.

Bár a logisztikai szektor csekély válaszadási hajlandósága miatt nem készült részletes elemzés, de a cégek válaszai szerint – a többi vizsgált ágazathoz hasonlóan – leginkább szakmai rendezvényeken vagy tendereken találkoznak a versenytársakkal. A versenyetikával kapcsolatos irányelvek, esetleg program – ahol alkalmaznak ilyen irányítási eszközöket – kialakítása cégen belüli szervezeti egységek között megosztott feladatként valósul meg. A vállalatoknak általában nincs külön versenytársfigyelésre kialakított szervezeti egysége, de a válaszadók mindegyike tart versenytémájú tájékoztatást alkalmazottainak. n VG

Korrupciómentesen nem megy?

A Magyarországon tevékenykedő üzletemberek szerint hazánkban nem – vagy csak rendkívül nehezen – lehet korrupciómentesen érvényesülni az üzleti életben. Ezért a TI Magyarország – az MLBKT és az IVSZ közreműködésével – Ilas-Székely Annamária vezetésével felmérést készített a hazai versenykultúra színvonalának feltérképezésére az informatika, az egészségügy, az építőipar, valamint a logisztika és szállítmányozás területén működő vállalkozások körében.

Az utóbbi szakma volt a második legelzárkózóbb, a megkérdezett cégek körében csupán 9 százalékos volt a válaszadási hajlandóság. A 39 kérdésből álló online kérdőív négy nagyobb területet – piaci adottságok, versenyellenesség megnyilvánulásai, versenyügyek, és versenykultúra, versenyetika – érintett.

Az utóbbi szakma volt a második legelzárkózóbb, a megkérdezett cégek körében csupán 9 százalékos volt a válaszadási hajlandóság. A 39 kérdésből álló online kérdőív négy nagyobb területet – piaci adottságok, versenyellenesség megnyilvánulásai, versenyügyek, és versenykultúra, versenyetika – érintett.-->

Kapcsolódó cikkek