Cégvilág

A Főgáz orrhosszal vezet a Tigáz előtt

Eddig a Főgáz van jobb helyzetben abban a Tigázzal folyó vetélkedésben, amely a január 13-án 90 napra átvett gázfelhasználók végleges megtartásáért folyik.

A Főgáz legfrissebb adatai szerint a Tigáz által Budapesten átvett 57 ezer ügyfélből eddig 8000 jelentette be visszalépési szándékát a Főgázhoz, míg a Tigáz területén megszerzett 77 ezer ügyfélből mindössze 1500-an lépnének vissza a Tigázhoz. Utóbbinak saját adatai szerint 55 ezer új ügyfele lesz az egyetemes szolgáltatásban, 5000-rel kevesebb, mint a végső menedékes ellátásban. A Tigáz szerint sajnálatos, hogy viszonylag későn, április 7-én derült ki, hogy a (háztartási, kisfogyasztói és közintézményi fogyasztóknak fenntartott) egyetemes szolgáltatásba visszakerülve az adott földrajzi területen ugyanakkora lesz a Főgáz és a Tigáz tarifája is.

A két társaság úgy jutott az adott ügyfelekhez, hogy az EMFESZ Kft. január 13-tól nem tudta ellátni vevőit, így felhasználóit a Magyar Energia Hivatal újraosztotta más szolgáltatók között, azok árajánlatai alapján. A Tigáz ellátási területén a Főgáz 77 ezer ügyfelet szerzett meg ideiglenesen, a Főgázén pedig a Tigáz – információink szerint 57 ezret – saját közlése szerint 60 ezret. Minden más egyetemes szolgáltató a saját körzetében nyert, egyetemes szolgáltatói tarifával.

A végső menedékes szolgáltatásban adott árkedvezményt elveszítik az egyetemes szolgáltatásba visszakerülő ügyfelek: mindkét szolgáltatónál a hatósági, területenként érvényes egyetemes szolgáltatói árat kell majd fizetniük. Számukra tehát drágul a gáz, viszont a Tigáznak és a Főgáznak nő a bevétele. Ám e két cégnek nagyobbak lesznek a kiadásai is, mert mostantól új ellátási területeiken is az egyetemes piaci szolgáltatásokat kell nyújtaniuk. A Főgáz a hat budapesti és meglévő két kistérségi ügyfélszolgálati irodája mellé első körben négy saját vidékit nyit, vevőit öt másik városban az Émász, hét továbbiban az Elmű irodáiban szolgálja ki, és lesznek új fiókirodái is.

A közel 50 ügyfélszolgálati irodával rendelkező Tigáznak a budapesti központi helyen található irodája mellett Pest megyében további három irodája és 10 fiókirodája van, és „bármikor nyit továbbiakat is”. Mindkét cég jelezte lapunknak: új ellátási területükön további és nem csak volt emfeszes ügyfeleket is meg kívánnak szerezni.

emfesz Magyar Energia Hivatal tigáz Főgáz
Kapcsolódó cikkek