Cégvilág

Az életmentő antibiotikumok elveszíthetik gyógyító hatásukat

Tavaly hétszázan haltak meg hazánkban az antibiotikum rezisztens baktériumok fertőzése miatt, ennek fő oka a fölösleges és túlzott antibiotikum fogyasztás. Tegyünk ma, hogy holnap gyógyulhassunk jelszóval a WHO arra hívja fel a figyelmet, hogy az életmentő antibiotikumok elveszíthetik gyógyító hatásukat.

Becslések szerint az Európai Unióban több mint 25 ezer ember halálát okozzák az antibiotikum rezisztens baktériumok által okozott fertőzések, ezek többsége a kórházakban alakul ki. Hazánkban az elmúlt évben közel 2500 multirezisztens kórokozó által okozott fertőzést jelentettek, ezek miatt 700-an haltak meg. Szakemberek attól tartanak, hogy az antibiotikumok gondatlan alkalmazása – ezek következményeként megjelennek és terjednek az antibiotikum rezisztens kórokozók által okozott fertőzések – visszavezethet az antibiotikumok előtti érához, amikor banális fertőzések nem kezelhetők, illetve rutin műtétek és beavatkozások életveszélyesek lehetnek.

A ma tartott Egészség Világnapja alkalmából az WHO „Tegyünk ma, hogy holnap gyógyulhassunk” című szlogennel arra hívja fel a figyelmet, hogy az életmentő antibiotikumok elveszíthetik gyógyító hatásukat, és ezért szükséges a tudatlanság és felelőtlenség csökkentése. Felszólít minden kulcsszereplőt, beleértve a döntéshozókat, a lakosságot, az orvosokat, állatorvosokat, állatgondozókat, gyógyszerészeket és a gyógyszer gyártókat, hogy használják helyesen és felelősségteljesen az antibiotikumokat, mert ez az antibiotikum rezisztencia elleni küzdelem helyes útja.

Olyan kritikus ponton vagyunk, amikor az antibiotikum rezisztencia példátlan szintet ért el, és újak nem fognak időben rendelkezésünkre állni – mondta Jakab Zsuzsanna a WHO Európai Régiójának igazgatója. Megjelentek olyan szuperbaktériumok, amelyek minden antibiotikummal szemben ellenállnak. Amíg nem foglalkozik minden ország a probléma visszaszorításával, egyik ország sem érezheti magát biztonságban.

A WHO készített egy stratégiai akció tervet, amelyet szeptemberben mutat be az  európai régió egészségügyi miniszterei előtt. Ebben az ügyben is szorosan együttműködik az Európai Bizottsággal, az Európai Betegségmegelőző és Járványügyi Központtal és az Európai Élelmiszer Biztonsági Hatósággal, illetve nemzeti közegészségügyi intézetekkel.


Számos országban nincs nemzeti szabályozás az antibiotikum felhasználásra, egészséges állatok körében antibiotikumokat alkalmaznak a növekedés serkentésére, vagy a betegség megelőzésére, és a gyógyszer gyártók egy része felelőtlen promóciós tevékenységet folytat. Sok országban a lakosság recept nélkül vásárolhatja és alkalmazhatja az antibiotikumokat. Előfordul az is, hogy az orvosok helytelenül írnak fel antibiotikumot a vírusok által okozott fertőzések kezelésére, például az influenza vagy a nátha terápiájára; helytelenül úgy tudják, hogy az antibiotikumok a vírusos fertőzések kezelésére is alkalmasak.


 

Világgazdaság Online-->

Jakab Zsuzsanna WHO antibiotikum Egészségügyi Világnap
Kapcsolódó cikkek