Cégvilág

Az iPhone-ja kémkedik Ön után

Informatikai szakértők egy konferencián mutatták be felfedezésüket, miszerint az iPhone-ok a készüléken belül tárolják a felhasználó mozgására vonatkozó adatokat

Pete Warden és Alasdair Allen a San Francisco-i Where 2.0 konferencián mutatta be vizsgálatának eredményét. Eszerint az Apple készülékei egy erre a célra rendszeresített mappában tárolják a felhasználó mozgásával kapcsolatos információkat. A rendszer az iOS4 tavaly június indulásával kezdte meg működését és a két szakértő szerint párját ritkítja a szektorban. A The Guardian beszámolója szerint a két kutató az Android kódjában is kutatott hasonló mechanizmus után, de nem talált ilyet.

Az adatgyűjtés tudatosságát mutatja, hogy új készülék vásárlása esetén az információk automatikusan átkerülnek az új kütyüre, vagyis az Apple elvileg a múltba vezetően gyűjti az útvonalakat. Bár az elhelyezkedésre vonatkozó információk rögzítése nem újkeletű, az Aplle az egyetlen a mostani tudásunk szerint, amely magán a készüléken tárolja ezeket az adatokat.

A módszer nem veszélytelen, hiszen bármilyen rosszindulatú tényező hozzáférhet ezekhez az érzékeny adatokhoz, ha betör az iPhone rendszerébe.Warden és Allan egyébként külön weboldalt hoztak létre a jelenséggel kapcsolatos kérdések megválaszolására és egy programot is legyártottak, amelynek segítségével minden felhasználó ellenőrizheti, milyen információkat tárol róla a telefonja.

Apple gyűjt információ iPhone adat
Kapcsolódó cikkek