Cégvilág

Tömeges orvoselvándorlás lehet

A szakmai szervezetek jogosnak tartják a rezidensek bérkövetelését, ám aggasztónak tartanák a kilátásba helyezett tömeges migrációt. Az államtitkár keresi a pénzt, és cáfolja, hogy a kormányfő nem érdeklődik az orvosok helyzete iránt.

Hét hónapot kapott a kormányzat a Magyar Rezidens Szövetségtől. Ha december 31-ig nem sikerül megállapodni az orvosbérekről és a munkakörülményeikről, januártól több ezer orvos hagyja el az országot – jelentette be tegnap Papp Magor elnök a Magyar Rezidens Szövetség elnökségének határozatát. Tömegesen helyezik letétbe a veszprémi Bősze–Magyar Ügyvédi Irodánál anonim felmondólevelüket az orvosrezidensek és a már szakképzett orvosok.

„A múlt héten világos jelzést kaptunk, nem fontosak az orvosok, hiszen az április közepén Orbán Viktorhoz írt segítségkérő levelünkre a kormányfő titkárságvezetője írt érdemi tartalom nélküli választ” – mondta.
Ahhoz, hogy 2012. január 1-je után is itthon gyógyítsanak az orvosok, a jelenlegi 80-90 ezer forint helyett a nemzetgazdasági átlagbér háromszorosát, a kezdőknek havi 200, a szakorvosoknak havi 300 ezer forintos nettó fizetést, a túlórák és többletmunkák jogszabályok szerinti betartását kérik. Ez szükséges az önálló, anyagilag stabil élethez, a családalapításhoz és a gyermekvállaláshoz, a morális elvek betartásához és a Magyarországon maradáshoz. A fiatal orvosok remélik, hogy ezt méltányolja a társadalom. De nem húzzák le egyik napról a másikra a rolót, időben kérnek – jelezte az elnök.

Egyértelmű, hogy az egészségügy humánerőforrás-helyzetét, a béreket rendezni kell, de az ultimátumszerű stílus nem szerencsés – mondta kérdésünkre Velkey György, a Magyar Kórházszövetség megválasztott elnöke. „Miközben megértem a fiatalokat, mindenkinek tudnia kell: nem szakadhat el az egészségügy sem a gazdaság állapotától. Ezért egy világosan követhető, a teljes kormányzati ciklusra ütemezett feladatsort kellene meghatározni. A nagy csapatban, lázadásszerűen történő elvándorlás akár orvosellenességet is gerjeszthet” – tette hozzá.

A rezidensek célját támogatja a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület, de nem biztos, hogy a leghatásosabb módszert választották annak eléréséhez – mondta lapunknak Csiba Gábor elnök. Szerinte a rezidensek és a pályakezdő szakorvosok 200, illetve 300 ezer forintos bérigénye nem túlzó, de úgy látja: rosszul keresnek az idősebb doktorok, a nővérek és az asszisztensek is. Ezért egységes humánpolitikai stratégia kell, olyan életpályamodell, amelyben a pályára kerülés előtt kiszámíthatják az egészségügyet választók, mire számíthatnak 5-10-20-30 év múlva.

„Szomorú a Magyar Orvosi Kamara, hogy idáig fajultak a dolgok” – fogalmazott Éger István elnök. A kamara tíz éve ezt kéri, eredménytelenül, a döntéshozók nem törődnek az egészségüggyel. Az elnök úgy látja: az ágazat átalakítására kidolgozott Semmelweis-koncepció volt az utolsó csepp, amely olyan szinten fittyet hány az ágazat gondjaira, hogy még ígéretet sem tesz.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség jelenlegi elnöke viszont úgy látja: a Semmelweis-terv tartalmazza az ágazat 60-60 milliárdos dologi és bérigényét, más kérdés, hogy a forrásmegjelölés nem az ágazatért felelős államtitkárság kompetenciája. „Az egészségügyi rendszer fenntarthatósága szempontjából aggasztó a rezidensek bejelentése, hiszen ha januárban valóban tömeges orvoselvándorlásra kerül sor, bajba kerül a hazai betegellátás” – mondta az elnök.

Alternatív forrásokat keres a kormány

Az évtizedekkel korábban elrontott bérviszonyokat nem lehet a gazdasági világválságból alig kijutott országon számon kérni – fogalmazott Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár, aki váratlanul megjelent a rezidenseknek a Semmelweis Egyetem (SE) aulájában tartott sajtótájékoztatóján. Mivel korábbi munkahelyén, az SE Menedzserképző Központjának igazgatójaként hosszú éveken át kutatta az orvosmigráció okait, tisztában van a helyzetükkel. Kérdésünkre úgy válaszolt: folyamatosan tárgyal a rezidensekkel, az anyagiakról azonban nem tudtak megállapodni. Nem ígérget, de annyit elárult: keresik az alternatív forrásokat. Amúgy a kormányfő kedd este érdeklődött nála a rezidensnek helyzetéről – jelentette ki.


elvándorlás rezidens orvos orvosi kamara
Kapcsolódó cikkek