Cégvilág

Arab befektetők szállnának be a magyar gyógyturizmusba

Tizenöt fős, illusztris szaúdi delegáció érkezett Magyarországra a napokban, akiket csütörtökön Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes várt Budapesten.

Pénteken a szaúdi király tanácsadó testületének tagjai Horvát László kormánymegbízott vendégei voltak, aki egyben a Parlament Interparlamentáris Unió magyar csoportján belül működő Magyar-Arab-öböl Országok Baráti Tagozatának elnöke. Estére Egerbe érkeztek, ahol Habis László polgármester fogadta őket. A csoportot a Szaúdi-magyar Baráti Társaság tagjai alkották, hazai részről a találkozón Habis László Eger MJV polgármestere, Prof. Dr. Fodor Sándor (ELTE Arab Tanszék) és Kállay Mikós, szaúd-arábiai magyar nagykövet, valamint az Al-Gharnati Alapítvány képviselői voltak jelen. A látogatás célja a kapcsolatépítés volt, módot adni a delegáció tagjainak arra, hogy megismerjék Heves megye és Eger értékeit, valamint tájékozódjanak az együttműködési lehetőségekről.

A szaúdi látogatók elsősorban gazdasági együttműködési lehetőségeket keresnek, s ennek alapja, hogy a két ország 2009-ben aláírt egy erről szóló keretmegállapodást. Mint a delegáció vezetője, Ehsan Fareed Abduljawad elmondta, lehetségesnek látja a jövőbeni együttműködést, s ennek jó alapja lesz a június 17-én kezdődő egri nemzetközi konferencia. A szaúdiak elsősorban anyagi befektetésről gondolkodnak Magyarországon, bízva az itteni szakértelemben és munkaerőben. A cél közös vállalatok létrehozása például az élelmiszer-, egészségipar és gyógyturizmus területén. Az esti, egri látogatás végén a csoport tagjai úgy fogalmaztak: a Heves megyei és egri program adta a legtöbb élményt és információt, hiszen Egerben Habis László - együttműködve a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával - konkrét befektetési javaslatokkal állt elő.

Habis László elmondta: sokat dolgoztak azért, hogy a szaúdi nagykövet figyelmét felhívják Egerre és környékére. A munka gyümölcsének be kell érnie, különösen fontos dolog ez akkor, amikor a munkahelyteremtés és gazdaságfejlesztés szempontjából. Megfigyelhető, hogy a szaúdi delegáció tagjait éppen olyan témák érdeklik, melyeket az Új Széchenyi Terv is támogat. A vendégek Egerben megtekintették a Minaretet és a Török Fürdőt is.

szaúdi közös vállalat turizmus 2011 gyógyturizmus befektetés keretmegállapodás
Kapcsolódó cikkek