Cégvilág

Az uborkát felmentették, újabb gyanúsított járvány-ügyben

Minél hamarabb ki kell derülnie, ki a felelős az „árnyékra vetődésért” - mondta a a vidékfejlesztési miniszter a 180 percben. Fazekas Sándor arról is beszélt, hogy készül egy új gabonaraktározási koncepció is, amellyel a gazdák kedvezőbb feltételek mellett raktározhatnak, így nem kell alacsonyabb áron azonnal továbbadni a terményt.

Megrendült a vásárlói bizalom a hazai zöldség-és gyümölcspiacon - mondta a vidékfejlesztési miniszter. Fazekas Sándor szerint azonban nem kell félni a magyar árutól, ezért arra biztat mindenkit, hogy vásároljanak hazai terméket, mert a magyar zöldség és gyümölcs egészséges, finom és fogyasztható. Fazekas Sándor elmondta azt is, hogy a spanyolok joggal vetették fel, hogy méltánytalanság érte őket, ezért várhatóan az unióhoz fordulnak kártérítésért. Magyarország még nem döntött arról, hogyan kárpótolja a gazdákat veszteségeik miatt. Becsése szerint akár több tízmilliárd forintra is rúghat az gazdákat ért kár.

A szakminiszter megerősítette: az unió soros elnökeként keddre összehívta az agrárminiszterek tanácsát. Azt akarják minél előbb tisztázni, hogy ki a felelős a németországi hasmenésjárvány után kialakult helyzetért. Fazekas Sándor kifejtette: ehhez hasonló, nagy problémával még nem szembesült a közösség, de a bizottság már dolgozik a megoldásokon.

A tárcavezető ezek között említette, hogy térítés mellett nagyobb mennyiségű terméket vonjanak ki az uniós piacról, vagy kényszerszüretet lehet elrendelni és finanszírozni, illetve a tagállamok és az unió is adhat támogatást. Emellett marketingeszközökkel, a piacok meggyőzésével is meg kell próbálkozni. A miniszer igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy a szigorú hazai élelmiszer-biztonsági rendszer garantálja a magyar fogyasztók biztonságát.

Németországban jól van az az újszülött kislány, akit császármetszéssel hozott világra a hasmenés-fertőzés miatt életveszélyes állapotban fekvő édesanyja. A harmincéves nőnél már súlyos vérszegénység és veseelégtelenség lépett fel. Közben Hamburg, Hannover és Bréma kórházaiban már zsúfolásig teltek az intenzív osztályok, hiány van vérplazmából, miközben újabb és újabb tünetek is jelentkeznek: beszédzavar, mozgásképtelenség, görcsös rohamok. A járványban 21 beteg halt meg Németországban, és egy Svédországban. A szakemberek szerint növényi csírafajták terjeszthették el a kórt.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek