Cégvilág

Halálos járvány - Uniós ejnye-bejnye Berlinnek

Az Európai Unió egészségügyi biztosa arra figyelmeztette Németországot, hogy a jövőben kerülje az elhamarkodott kijelentéseket az élelmiszerbiztonság terén.

John Dalli az Európai Parlament ülésén leszögezte, hogy az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos bejelentéseknek tudományosan megalapozottnak és teljességgel bizonyítottnak kell lenniük, mielőtt nyilvánosságra kerülhetnének. A The Guardian tudósítása szerint Dalli felhívta Németországot arra, hogy kerülje az elhamarkodott és pontatlan közléseket a szennyezett élelmiszerekkel kapcsolatban.

Mint arról beszámoltunk, a német hatóság eleinte a spanyolországból importált uborkát jelölte meg a kórokozó forrásaként, majd miután a vizsgálatok nem igazolták a feltételezést, egy német farmon termesztett csírákat tett felelőssé. Utóbbi kiderült, hogy az említett termelő által előállított zöldségekben sem található meg az eddig 22 ember halálát okozó és több mint 2 300 lakost megfertőző E coli baktérium.

Dacian Ciolos, az EU agrárügyi biztosa ma közölte: 150 millió eurós kártérítést biztosítanak azoknak a gazdáknak, akiket a járvány hatására anyagi kár ért. A támogatás a májusi és júniusi forgalmat veszik majd figyelembe, s az országokat ért veszteség alapján osztják szét az államok között.

Eközben folytatódnak a tárgyalások az és Oroszország között, Brüsszel szeretné elérni, hogy Moszkva a lehető leggyorsabban feloldja a teljes importtilalmat, amelyet az EU-ból származó zöldségekre vetett ki. Bár Vlagyimir Putyin miniszterelnök korábban kategorikusan cáfolta a tilalom feloldásának lehetőségét, most a jelek szerint előrelépést ért el a két fél. Genadij Onisenko, az orosz illetékes arról számolt be, hogy ígéretet kaptak arra, hogy mintát kapnak a kórokozóból, amely segíthetné az importtilalom feloldását.

Németország járvány biztos e coli uborka
Kapcsolódó cikkek