Cégvilág

Használt szoftvert vegyenek! - Új piaci lehetőség Magyarországon

Másodlagos szoftverpiac hiányában a Magyarországon tevékenykedő cégek nagy része eddig még nem gondolkodott a legális használt licenc adásvételében, így a szoftverremarketing mint új iparág több milliárd forintos piacot céloz meg hazánkban.

E piaci szegmens – amely leginkább a használtautó-kereskedelemhez hasonlítható – Európában már több mint tíz éve létezik, nálunk azonban még meglehetősen gyerekcipőben jár. Arató E. Árpád, a hazai piacvezetőnek számító LicencePro ügyvezetője szerint kulcsfontosságú, hogy a vállalatvezetők megértsék: a használt szoftverekkel és licencekkel való gazdálkodás olyan, mintha a gyártótól vásárolnának, viszont nagyságrendekkel olcsóbb, hiszen akár 30-50 százalékos árelőny is elérhető.

Ma hozzávetőlegesen 600-700 ezer feleslegessé vált szoftver van hazánkban, ezek más cégeknél és intézményeknél még hasznosíthatók. E szoftverlicencek jelentős értékűek, és megfelelő jogi átruházás esetén az adásvételük legális.

A SIMS Lifecycle Services – ergoTrade Hungary ügyvezetője, Palugyay-Masát Miklós elmondta: bár a válság miatt 2008–10 között 60 százalékos visszaesés következett be náluk a használt hardvereszközök értékesítésében, ez év májusában azonban az előző év azonos időszakához képest megháromszorozódott a forgalom Magyarországon. Ez annak köszönhető, hogy a cégek a mára már öt-hat éves eszközparkjukat nemrégiben kezdték lecserélni. (A magyar vállalatoknál igen népszerű a használt PC-k és laptopok házon belüli értékesítése.)

Zsoldos Sándor, az IPR-Insights License Consulting ügyvezetője arra hívja fel a figyelmet, hogy az adott vállalatnak az értékesíteni kívánt szoftver használatát teljes mértékben meg kell szüntetnie. Ezt a természetesnek tűnő követelményt azonban a gyakorlatban igen nehéz betartatni és ellenőrizni. Az IPR-Insights 2010-ben a hazai vállalatoknál végzett szoftverhasználati felméréséből kiderült, hogy egy átlagos magyar nagyvállalat esetében körülbelül 600 számítógépen több mint 730 szoftvergyártó által készített mintegy 970 ezer futtatható állományból kell kiszűrni azokat, amelyek az eladásra szánt szoftvereket reprezentálják.

A szoftverremarketing jogi hátteréről Ormós Zoltán jogász elmondta: mivel a szoftverlicencek rendszerint úgy rendelkeznek, hogy a szoftver átruházása, felhasználási jogának átengedése tilos, a felhasználókban joggal merülhet fel a kérdés, a szoftverek másodlagos értékesítése jogszerű vagy sem.

licencepro IPR-Insights sims szoftver szoftvermarketing licenc
Kapcsolódó cikkek