Cégvilág

Moszkva, a Közel-Kelet fegyverszállítója? - Ennek vége

Bár a Kadhafi rezsim bukását követően a Líbia irányítását átvevő felkelők hangsúlyozták, hogy tiszteletben tartják az előző rezsim idején a külföldi cégekkel kötött szerződéseket, Moszkva attól tart, hogy jelentősen csökken a szerepe a fegyverszállítások terén.

"Helyrehozhatatlan a kár nem csak a Közel-Keleten, hanem az egész világon. Elfelejthetjük Oroszország hírnevét, amelyet megbízható fegyverszállításaival szerzett" – fogalmazott a The Moscow Timesnak nyilatkozva Ruszlan Puhov, a Center for Analysis of Strategies and Technologies igazgatója. A szakértő úgy véli, hogy a hagyományosan Oroszországgal üzletelő külföldiek a líbiai változásokat követően Kínát választják fegyver beszállítójukul.

A líbiai fegyver embargó megbízhatatlan partnerré tette Oroszországot a Közel-Kelet szemében és a helyzet csak fokozódhat, ha Szíriában is bevezetik az embargót. Oroszország több mint 4 milliárd dollár értékben szerződött Szíriával fegyverszállításokra és számtalan más orosz nagyvállalat is megszenvedheti az ENSZ-EU szankciókat ugyanúgy, mint Líbia esetében.

A lap emlékeztet arra, hogy a Kadhafi elleni felkelés kezdetekor az ENS Záltal elrendelt fegyverszállítási embargó  miatt - a Roszoboronoexport orosz exportőr akkori közlése szerint - 4 milliárd dollár értékben törölték a Líbiával kötött szerződéseit. Az orosz vasúttársaság 3,1 milliárd dollárért építkezett Líbiában, míg olaj- és gáztársaságok dollármilliókat fektettek be kutatásba. A Gazpromnyeft 170 millió dolláros tulajdoni részhez jutott volna a líbiai Elephant olajmezőben az olasz Eni-vel közösen, ám a dokumentumokat nem írták alá.

Bár a felkelőket képviselő Ideiglenes Nemzeti Tanács az olajvállalatok kapcsán kiemelte, hogy tiszteletben tartják a Kadhafi idején kötött szerződéseket, az a tény, hogy Moszkva nemigen ált a kormányváltás mellé, nem sok támogatót szerzett neki az afrikai országban. A líbiai átmeneti vezetés célzott arra, hogy Kínával és Oroszországgal szemben felmerülhetnek politikai problémák az üzleti kapcsolatok újjáépítése kapcsán. Számos elemző úgy látja, hogy Oroszország hozzáállása miatt komoly veszteségeket szenved el azokban az államokban, amelyeket elért az arab tavasz.

 

olajvállalat Oroszország Líbia Moszkva fegyverszállító Szíria
Kapcsolódó cikkek