Cégvilág

Nincs több pénz a rezidenseknek, nő az elkerülhető halálozás

A nyáron felajánlott, havi 100 ezer forintos ösztöndíj mellé újabb pénzt nem tud adni a kezdő rezidenseknek az egészségügyért felelős államtitkár az idén, ám, mint Szócska Miklós jelezte, még e héten ajánlatot tesz a szakképzési rendszer átalakítására.

A Magyar Rezidens Szövetség tegnap kezdett országjárásán arra buzdítja az orvosokat, hogy minél többen helyezzék letétbe felmondóleveleiket az ágazat rendbetétele érdekében. Az államtitkár nem tart a tömeges elvándorlástól, de mint mondta, a 2004-es EU-csatlakozás óta az orvosok tizedét „elveszítettük”.

Az orvosok mellett a szakdolgozók helyzetét is javítja majd a 13 milliárd forintos EU-pályázati pénz, amelyet az idén 3 milliárddal növel a népegészségügyi termékdíj. Erről októberben tárgyal a Nemzetgazdasági Minisztériummal, azt követően juthatnak hozzá a dolgozók. A termékdíjból jövőre várható 15 milliárdot is az egészségügyi dolgozók jövedelmének javítására fordítják.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) tűrhetetlennek tartja a gyógyítás állapotát – jelentette ki Éger István elnök. Tegnapi sajtótájékoztatóján utalt a köztestület 2007-es és az elmúlt év végén hozott állásfoglalására, amelyben jelezték a döntéshozóknak: a betegeket naponta érő káros következményekért az orvosok nem vállalhatják a felelősséget.
A kamara ugyanis képtelen megállítani az elvándorlást, ami miatt súlyos teher hárul a középkorosztályra. Kiüresedik az pályakezdők oktatása, és az erőn felüli munka miatt statisztikailag bizonyítottan nő az elkerülhető halálozások száma.

Évről évre tart a forráskivonás az ágazatból, miközben óriási kártérítési összegeket fizetnek a kórházak, a felső limit az ügyvéd ügyességétől függ – sorolta. Hozzátette: a MOK támogatja azokat az orvosokat, akik tiltakozásul az ágazat tűrhetetlen helyzete miatt letétbe helyezik a felmondólevelüket, hiszen saját érdekük mellett a betegek érdekeit is védik. 

halálozás rezidens orvos szövetség orvosi kamara
Kapcsolódó cikkek