Cégvilág

Jelszófeltörés 10 ezer forintos videókártyával, 12 másodperc alatt

A UKFast IT biztonsági cég a cyber biztonsági hónap keretében bemutatta, hogyan lehet egy olcsó videókártyával feltörni a felhasználói jelszavakat.

A cég egy NVidia Geforce GT220 típusú videóvezérlőt használt a jelszótöréshez, az itthon 10 ezer forint körüli áron kaphat videókártya segítségével egy hatkarakteres jelszó 12 másodperc alatt feltörhető. Az IT szakértők csapatának tapasztalata szerint a nyolc karakterből álló jelszó feltörése négy órát vesz igénybe, egy hét karakteres kódot viszont öt perc alatt meg lehet fejteni.

A UKFast a The Register tudósítása szerint arra hívta fel a figyelmet, hogy az olcsón kapható videókártyák másodpercenként 158 millió jelszóverziót képesek feldolgozni, ezért a korábban szinte feltörhetetlennek számító kódok is könnyű prédává válnak egyszerűen azért. Ha egy hacker jelentősebb befektetést sem sajnál, akkor vásárolhat olyan, csúcstechnológiás videókártyát is, amellyel másodpercenként 10,3 milliárd lehetséges kombinációt tesztelhet. Ugyanakkor az eredmények azt is megmutatják, hogy minden egyes plusz karakter jelentősen növeli a jelszó feltöréséhez szükséges időt, vagyis a legjobb védekezési módszer továbbra is a hosszú kis- és nagybetűket, valamint számokat tartalmazó belépési kódok használata.

videókártya Nvidia videóvezérlő jelszó hacker
Kapcsolódó cikkek