Cégvilág

Épül a délpesti sürgősségi betegellátó központ - Csőposta is lesz

Az egészségügy átalakítását szolgáló Semmelweis Tervnek megfelelően valósul meg a fővárosban az Új Széchenyi Terv egyik kiemelkedő egészségügyi fejlesztése, a 8,1 milliárd forintos beruházással készülő Korányi Projekt.

A korábbi években elkészült projekt eredeti szakmai-műszaki koncepciója bővült, a változtatásokról a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a projektgazda Semmelweis Egyetem a napokban írt alá együttműködési megállapodást további 1,9 milliárdos kiegészítő támogatás nyújtásáról. A Korányi Projekt várhatóan 2013. első félévében fejeződik be.

A bővített beruházás szakmai célja egy poliklinikai háttérrel rendelkező délpesti sürgősségi centrum megvalósítása a Semmelweis Egyetem, a Péterfy Sándor utcai Kórház Baleseti Központ (volt Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet) és az Országis Idegtudományi Intézet együttműködésében. 

A Korányi Projekten belül a Semmelweis Egyetem külső klinikai telepén épül fel az új betegellátó egység, mely szervesen illeszkedik a külső klinikai tömb épületeihez, a Radiológiai és Onkoterápiás, valamint a II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikákkal egy teret alkotva. A többi klinikai épülettel (Sebészeti Klinika, I. sz. Belgyógyászati Klinika, Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika, Neurológiai Klinika, Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika, Urológiai Klinika) átjáró rendszer köti majd össze a központosítandó funkciók biztonságos, gyors és az időjárástól független elérése érdekében.

Az új épületben Központi Laboratóriumot alakítanak ki, amit csőposta köt össze a telep egységeivel, és amelyben összevonják a jelenleg 5 épületben, különböző klinikákon folyó diagnosztikai tevékenységet. Kialakítanak egy 29 ágyas Központi Intenzív Osztályt és létrehozzák a Központi Radiológiai ellátást, új, centralizált képalkotó-diagnosztikai részleg megvalósításával. A Központi Sterilizáló és Ágyfertőtlenítő megnyitásával a külső egyetemi telephely valamennyi klinikája számára biztosított lesz a minőségi szolgáltatás.

A nőgyógyászati járóbeteg szakambulanciák és szakrendelők jelenleg a kertben, kisebb épületekben helyezkednek el. Ezeket a barakképületeket a fejlesztés során lebontják, az általuk eddig ellátott funkciókat pedig az új tömbben helyezik el, így azok egy légtérbe kerülnek a II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikával. Új szolgáltatási egységként létrejön egy sürgősségi osztály és egy modern fizioterápiás részleg. Az új beruházással a betegutak szervezése, a szakemberek mozgása, a vizsgálatok szervezése, valamint a klinikai épületek üzemeltetése a korábbiaknál jóval hatékonyabbá válik. 
  
 

Korányi projekt betegállátás délpest sürgősségi ÚSZT
Kapcsolódó cikkek