Cégvilág

Lex Volkswagen - Bíróság elé citálja Berlint az EU

Az Európai Bizottság bíróság elé idézi a német államot, mivel Berlin nem semmisítette meg azt a jogszabályt, amely – az EU szerint versenyellenes módon – megvédi a Volkswagent az esetleges felvásárlási kísérletektől.

Az Európai Bíróság 2007-ben már ítéletet hozott ez ügyben, leszögezve, hogy az említett jogszabály indokolatlanul biztosít különleges jogokat az államnak. Az Európai Bizottság azonban úgy látja, hogy Berlin az elmúlt négy évben nem tett meg mindent az ítélet végrehajtása érdekében, ezért a német államnak ismét a bíróság elé kell állnia - jelenti az AFP.

Brüsszel közölte: a német államnak napi 31 ezer eurós bírságot kell fizetnie a 2007-es ítélethozataltól egészen addig, amíg maradéktalanul meg nem felel az előírásoknak. Ha pedig az Európai Bíróság egy második ítéletet hoz az ügyben, Berlinnek már napi 282 725 ezer eurós bírságot kell befizetnie annak betartásáig.

A Volkswagen 1960-as privatizációja során Alsó-Szászország kormányzata 20 százalékos szavazati jogot kapott az autógyártó közgyűlésében. Ezzel és az igazgatótanácsba kinevezett állami tisztviselőkkel a tartomány vezetése megvétózhatta a céget érintő fontos döntéseket. A 2007-es ítéletet követően ugyan az állam kiszállt az igazgatótanácsból és megvált 20 százalékos szavazati jogától is, de Brüsszel szerint továbbra is vétójoggal bír, ez pedig nem tisztességes egy magáncég esetében. A Bizottság emellett hozzátette, hogy az állami részvétel megteremti a lehetőséget a vállalat életébe való politikai beavatkozáshoz.

felvásárlás Európai Bíróság szászország Volkswagen szavazati jog
Kapcsolódó cikkek