Cégvilág

Felére csökkenthető az autómosási költség a flottáknál

Egy autómosáshoz átlagosan 120 liter ivóvíz szükséges. Ez a mennyiség egy 50 járműből álló céges flotta esetén, havi 2 mosással számolva, már évente 144 ezer liter vizet jelent, és a mosatás a járulékos költségekkel együtt mintegy 4,5 millió forintba kerül. A flottakarbantartás költségeinek csökkentése – az emelkedő üzemanyagárak miatt is – az éves tervezéskor létfontosságú a cégek számára.

A válság hatására a nagyobb futásteljesítmény és a megszokottnál hosszabb idejű használat háttérbe szorította a közlekedésbiztonsági és a környezetvédelmi szempontokat, a legfontosabb szempont a költséghatékony üzemeltetés lett. Az üzemeltetés során fontos szempont, hogy ne romoljon a kocsik állaga, növekedjék a csereperiódus - a fenntartási költségek minél alacsonyabb szintje mellett.

Magyarországon még nem kézenfekvő megoldás, míg az Egyesült Államokban vagy akár Németországban is egyre általánosabb a flottatisztítás víz nélküli változata, az úgynevezett szárazmosás. A szárazmosás technológia zárt rendszerű, az összes kellék elfér egy személyautóban, és tisztítás során nem jut vissza a környezetbe szennyeződés. A munka során felhasznált tisztítószerek biológiai úton teljesen lebomlanak.

A készítmények hatásmechanizmusa a nanotechnológián alapul. A szer a felületre permetezve atomi szinten fejti ki hatását, a megfelelő kémiai kötések létrejöttének köszönhetően kvázi elemeli a szennyeződést a felülettől. A karosszéria-tisztítószer Carnauba brazil pálmából sajtolt növényi alapú viaszt tartalmaz, amivel a folyamat végén karcolásmentesen fényesre polírozzák a tiszta felületet. A vízhasználat nélküli tisztítással közel 50 százalékos költségcsökkentést érhet el egy cég – mondja Bíró Andrea, a szárazmosással foglalkozó InnoWash vezetője.

mosás flotta autóflotta cégautó költség
Kapcsolódó cikkek