Cégvilág

Gond lehet: A Facebook vezére hackernek tartja magát

Mark Zuckerberg hackerként jellemzi saját magát a Facebook tőzsdére lépéséhez mellékelt céges dokumentumokban. És bár számára a hacker inkább találékony menedzsert jelent, mint netes bűnözőt, az elemzők szerint nem feltétlenül jó taktika ez a részéről.

Mark Zuckerberg véleménye szerint a hacker mentalitás áthatja a Facebookot, ez egyrészt az új ötletek gyűjtését, másrészt az új termékek bevezetését jelenti a portál alapítója számára. Az AP összefoglalója szerint a hacker megközelítéshez az is hozzátartozik, hogy az újdonságokat előnyben részesítik akkor is, ha a gyorsaság bukáshoz vezet vagy az adott megoldás nem tökéletes. Zuckerberg tizenkétszer használja a hacker kifejezést a tőzsdei bevezetéshez készített dokumentumban, míg a shareholder mindössze egyszer fordul elő.

"Szimbolikus értelemben nem túl jó ez az üzenet, amely az éretlenségét mutatja" – fogalmazott Robert D’Ovidio, a Philadelphiai Egyetem professzora, a netes bűnözés szakértője. A hacker kifejezés egyébként több mint fél évszázados múltra tekint vissza, az MIT számítógép őrültjei akkor kezdték el feltörni a telefonrendszereket. A hackelés az ötvenes és hatvanas években pozitív tevékenységnek számított, hiszen az adott szakértő ügyességét mutatta a saját területén. A hackelés a nyolcvanas években kapott negatív előjelet, amikor a szoftverírók szétküldték az első férgeket az interneten. A kérdés az, hogy Zuckerberg megnyeri-e a befektetők szívét azzal, hogy az amerikai cégtörténet egyik legnagyobbjának szánt tőzsdei kibocsátását egy ilyen pamflettel reklámozza.

tőzsdei kibocsátás hacker Facebook Zuckerberg
Kapcsolódó cikkek