Cégvilág

EU-pénzek: kapuzárási pánik

Az uniós támogatások lehívásának gyorsítása, vagyis az ország rendelkezésére álló EU-források minél nagyobb mértékű felhasználása érdekében a kormány lerövidítette a projektek tervezésével, elindításával és kezelésével kapcsolatos határidőket.

Az uniós források átcsoportosítása mellett az eljárási határidők rövidítésével gyorsítaná fel a pénzek lehívását a kormány. Ezzel kapcsolatban több indítvány született az elmúlt időszakban. Kérdés azonban, hogy a pályázati intézményrendszer a gyakorlatban képes lesz-e az ambiciózus határidők betartására.


A lapunknak nyilatkozó szakértők elsősorban arra hívták fel a figyelmet, hogy az uniós pályázatokat kezelő intézmények létszámhiánnyal küzdenek. Ugyanakkor azt is felvetik, hogy a döntéshozatal decentralizálása is segítené a pénzlehívás felgyorsítását.


Erre valóban szükség van, hiszen a 2007-2013 között Magyarország számára elkülönített, mintegy 8000 milliárd forintos keretből eddig alig több mint 2400 milliárdot fizettek ki. 2011 harmadik negyedévére ugyan 20 milliárd forintra nőtt a heti kifizetések átlagos értéke, ám ezt legalább 30 milliárdra kellene felpörgetni, hogy a még rendelkezésre álló időszakban, 2015 végéig az ország fel tudja szívni a rendelkezésre álló forrásokat.

További részletek a hétfői Világgazdaságban

Strukturális alapok eu-támogatás pályázat ÚSZT
Kapcsolódó cikkek