Cégvilág

A használt téglalakásoknál a 10 milliós a sláger a fővárosban

A fővárosban a használt téglalakások közül a 10 milliós ingatlanok voltak a legkeresettebbek az első negyedévben, a téglaépítésű házak közül Pest megyében a 16 milliós, a nyugati országrészben pedig a 14 milliós ingatlanok iránt érdeklődtek leginkább. A budapesti albérleteknél a 70-80 ezer forintos téglaépítésű lakások a legfelkapottabbak – többek között ez derül ki az Otthon Centrum új; Lakáspiaci Tanácsadó című kiadványából.

Az eladók által tett árengedmények két részből tevődnek össze. Egyrészt a szerződéskötéskor a vevő által elért árengedményből – az áralkunak -, másrészt az ezt megelőző, értékesítési időszakban történt kínálati ár csökkentésből. A teljes árengedmény valamivel kevesebb, mint fele még az utóbbi részből, a komoly vevő megjelenése előtti, kínálati ár csökkentéséből adódik” – mondta Kühne az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója.

Az így kalkulált teljes árengedmény – amit az ingatlan kezdeti túlárazottságának is tekinthetünk, az Otthon Centrum eladásai alapján – az egész országban átlagosan 13 százalékot tett ki 2012. első negyedévében, minden ingatlantípust figyelembe véve. A teljes árengedményt ingatlantípusonként vizsgálva láthatjuk, hogy a legkisebb árengedményre a panellakás tulajdonosok kényszerülnek, a 8,8 százalékos engedményből 5,4 százalékot tesz ki a szerződéskori áralku, a maradék 3,4 százalék a kínálati ár csökkentéséből adódik. Ezzel szemben a használt, téglaépítésű házak eladói a megbízás kezdetéhez képest csaknem 20 százalék kedvezmény adására kényszerülnek, bár esetükben is a szerződéskötéskor adott árengedmény teszi ki a nagyobb részt.

A fővárosban a legtöbb érdeklődés a 10 millió forintos sávba (9.5-10,5 millió forint) eső használt téglalakásokra érkezett 2012. első negyedévében. A szórás viszonylag nagy, a 20 millió forintos tartományba tartozó ingatlanokra is szép számmal jelentkeztek érdeklődők, és a keresők több mint negyede a 20 millió forint fölötti sávban keres.

A fővárosban a panellakások piacán a legtöbb megkeresés a 9 millió forintos tartományba eső lakásokra érkezik. A használt téglalakásokkal szemben a kereslet egy szűkebb értéktartományra koncentrálódik, az érdeklődések 90 százaléka az 5 és 13 millió forint közötti sávba eső ingatlanokra érkezett 2012. első negyedévében. A 9 milliós sávba tartozó lakások mellett a 7 és 8 millió körüliek keresettek még.

A fővárosban a téglaépítésű házak piacán az érdeklődés széles értéktartományban mozog, e mögött részben a családi házak viszonylag heterogén jellege áll. A legtöbb megkeresés a 30 millió körüli ingatlanokra érkezett 2012. első negyedévében. Ám szinte hasonlóan népszerűek a 13 milliós, illetve a 20 millió forintos házak is. Az érdeklődések 90 százaléka 5 és 50 milliós tartomány között szóródik.


 

panel lakáspiac lakás tégla ingatlanpiac Otthon Centrum
Kapcsolódó cikkek