Cégvilág

A British Petroleum meg akar szabadulni a "lidércnyomástól"

A British Petroleum bejelentette, hogy megpróbálja eladni a TNK-BP orosz vegyesvállalatban lévő tulajdonrészét.

A BBC News jelentése idézte a brit olajtársaság rövid közleményét, amely szerint "kéretlen érdeklődéseket kapott" részvényei megszerzésére. A BP ezután arról tájékoztatta az Alfa Access Renovát, a másik részvényest a TNK-BP-ben, hogy tulajdonrésze eladását tervezi.

Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, nincs garancia arra nézve, hogy egy ilyen ügylet ténylegesen létrejön. A BBC ezzel kapcsolatban úgy értesült, hogy az egyik ilyen érdeklődő egy meg nem nevezett orosz állami vállalat lenne, amely készpénzt és részvényeket ajánlana fel a TNK-BP tulajdonrészéért. "A Mihail Fridman vezette orosz milliárdosok szintén azt javasolták a BP-nek, hogy készek lennének megvásárolni a brit társaság tulajdonrészét”- írják.

A TNK-BP Oroszország harmadik legnagyobb olajtermelője, és Ukrajnában, Brazíliában, Venezuelában és Vietnamban is folytat tevékenységet. A BBC News arra is emlékeztet, hogy e héten Fridman bejelentette, harminc napon belül "személyes okokból" lemond a TNK-BP vezérigazgatói tisztéről.

A BBC szerint a BP orosz vegyesvállalatot két dolog jellemzi: Egyrészt a cég sok milliárd dollárnyi osztalékot generált a társaság részére, másrészt viszont "totális lidércnyomás volt vezetni", nagyrészt a BP és a milliárdos oligarcha partnerei között az évek során kialakult viszonyok miatt.

vállalat Oroszország olaj BP vegyesvállalat
Kapcsolódó cikkek