Cégvilág

Csütörtökön jön a történelmi Facebook-jelentés

Tőzsdei története első negyedéves jelentését teszi közzé a Facebook csütörtökön, de a héten néhány nagyobb név is kiteríti kártyáit.

Az ikonok közül jelent az Apple, az olajóriások közül a ConocoPhillips, az Exxon Mobil és a Total, az autógyártók közül a Ford, a Daimler, a Hyundai, a Nissan, a Renault és a Volkswagen – a sort még folytathatnák, és folytatjuk is…

A Facebook május 18-án debütált a Nasdaqon, negyedéves eredményekkel – tőzsdei cégként – első ízben áll a nyilvánosság elé. Az árfolyamra ráférne egy pozitív meglepetés: egy Facebook-részvény az induláskor még 38 dollárt ért, jelenleg viszont kevesebb, mint 29-et, amivel a társaság tőzsdei értéke 84,2 milliárd dollár.

A hét persze nem csak a Facebookról szól: a gyorsjelentésszezon egyik legsűrűbb öt napjának nézünk elébe. Az előjelek nem rosszak: a múlt hét végéig az S&P 500 cégei közül 104 már kiterítette lapjait. Az adózott eredmény az esetek 74 százalékában meghaladta a várakozásokat, az árbevétel-konszenzust azonban csak a jelentők 45 százaléka haladta meg. (Ez a mutató a FactSet adatai szerint utoljára 2009 első negyedévében volt alacsonyabb.) Ezért döntően a dollár euróval szembeni erősödése okolható: azoknak a cégeknek, amelyek bevételük jelentős részét euróban realizálják, az árfolyamhatás megkurtította a bevételüket.

Nagy nevek jönnek a héten

Hétfőn számol be második negyedéves eredményeiről a Hasbro és a McDonald’s, valamint a hazánkban is aktív Sanmina.

Kedden felpörögnek az események, szigorúan ábécérendben: beszámol április-júniusi eredményeiről az Apple, a Canon, az LG, a Lockheed Martin, az SAP, a Telenor, az UPS, a Volvo és a Whirlpool.

Szerdán a helyzet fokozódik: a világleső acélgyártó ArcelorMittal kezdi  sort (az ábécérend szerint), a folytatás: Boeing, British American Tobacco, ConocoPhillips, Daimler, Eli Lilly, Ford, GlaxoSmithKline, Hyundai, Logitech, Nissan, PepsiCo, Peugeot, a magyar olvasók többségének főként a Tour de France-közvetítésből ismert RadioShack és a Visa.

A csütörtöki – az előzőekhez hasonlóan távolról sem teljes – névsor: Amazon, AstraZeneca, BASF, Columbia Sportswear, Exxon Mobil, Facebook, Imax, Praktiker, Puma, Roche, Samsung, Sanofi, Unilever, Volkswagen.

A pénteki levezetés: Barclays, Danone, Lafarge, Linde, Pearson, Renault, Total.

gyorsjelentések tőzsde Facebook
Kapcsolódó cikkek