Cégvilág

Az USA a háttérben? - Soha nem látott célzott vírustámadás bankok ellen

Ismét vírus támad a Közel-Keleten: a korábbi, Iránt ért támadások után most Libanonban folytatódott - a feltehetően amerikai - cyberkémkedés.

Már negyedszer ütötte fel a fejét feltehetően állami irányítás alatt álló számítógépes vírus a Közel-Keleten - jelentette a Kaspersky Lab, IT-biztonsági cég. A New York Times információi szerint a Gauss névre keresztelt vírust 2 500 komputeren találták meg, főként Libanonban. A Gauss e-mail fiókok és közösségi portálok belépési adatait lopkodta, de bizonyos bankok számlaadatai is veszélybe kerültek. A célpontok között Libanon legnagyobb bankjai szerepelnek, de célkeresztbe került a PayPal is.

"Soha nem találkoztunk olyan rosszindulatú szoftverrel, ami ennyire specifikusan támadott bizonyos bankokat" - idézi a NY Times Costin Raiut, a Kaspersky fejlesztési és elemzési igazgatóját. A cyberbűnözők általában annyi bankot támadnak, amennyit csak lehetséges, hogy maximalizálják a profitot, de ez egy nagyon fókuszált kémkedési kampány, ami az online bankrendszer bizonyos felhasználóit támadja – mondta a szakértő.

Libanoni elemzők szerint könnyen elképzelhető, hogy egy amerikai kémkedési hadjáratról van szó, hiszen Washington aggodalommal tekint arra, hogy a szír kormány, és a libanoni milicista csoport és politikai párt, a Hezbollah pénzügyi csatornaként használhatja az adott bankokat.

A Kaspersky Lab szerint úgy tűnik, ugyanazok készítették a mostani vírust, mint a Flame nevű adathalász programot, amelyet iráni számítógépeken észleltek. A Flame pedig összekapcsolható a 2010-es, iráni urániumdúsítást akadályozó Stuxnet nevű programmal, amit a Kaspersky szerint lehetetlen lett volna elkészíteni állami támogatás nélkül.

 

 

támadás Gauss Bank vírus Libanon
Kapcsolódó cikkek