Cégvilág

Dél-Korea meghúzta az amerikai oroszlán bajszát

Dél-Korea szeptembertől az uniós embargó ellenére felújítja iráni olajvásárlásait. A teheráni kormány felajánlotta, hogy az olajat saját tartályhajóival szállítja le Dél-Koreának a maga költségére.

Az AP a dél-koreai gazdasági minisztérium szóvivőjét idézte, aki szerint az olajszállítások mennyisége napi 200 ezer hordó lesz. A jelentés szerint az első szállítmány szeptemberben indul útnak. Dél-Korea ez év július 1-jén állította le az iráni olajvásárlásokat, miután az uniós biztosítók már nem vállaltak garanciát az iráni olajat szállító tankerekre.

Lapjelentések szerint erre Irán közölte: kész félmilliárd dollárért biztosítani a Dél-Koreába tartó olajszállító hajókra. Dél-Korea tavaly összesen 87 millió barrel iráni olajat vásárolt, ami a teljes importjának 9 százaléka, ezzel az ország Irán negyedik legnagyobb felvásárlója volt.

Az AP-nek nyilatkozó elemzők megjegyzik, hogy Szöul igen nehéz helyzetben van az iráni kérdésben, hiszen miközben fent akarja tartani gazdasági kapcsolatait az olcsó olajat szállító Iránnal, ápolnia kell a legfontosabb szövetségesének számító Egyesült Államokkal való kapcsolatát is. Egy név nélkül nyilatkozó koreai kormányilletékes szerint a mostani lépés nem sérti az amerikai kormány által megszabott követelményeket. A Hanjang Egyetem szakértője, Li Hi-szo szerint Korea eddigi részvétele a szankciókban eleve jelképesnek tekinthető, hiszen Irán túl fontos kereskedelmi partner az ország számára ahhoz, hogy betarthassa a Washington által megszabott egyre szigorúbb szabályokat.

Nem Dél-Korea az első ország, amely részben kivonja magát az Irán elleni embargó alól; a múlt héten Japán és India is jelezte, hogy állami biztosítást nyújt az iráni olajat szállító tankerekre.

Dél-Korea embargó olajszállítás olaj Irán
Kapcsolódó cikkek