Cégvilág

Lakásárak - Lassan véget ér a zuhanás

Az első negyedévben tapasztalt jelentős keresletbővülés nem tartott ki a második negyedre a lakáspiacon, de az első fél évben még így is csaknem ötödével több adásvétel történt, mint 2011 első fél évében – derül ki az Otthon Centrum Lakáspiaci Tanácsadó című kiadványából.

„A kereslet csökkenő tendenciát mutat, tehát az egész éves teljesítmény valószínűleg a tavalyi évet fogja idézni, nem számolunk a tranzakciószámok komoly bővülésével idén” – mondta Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője. Az árakról szólva a kiadvány megjegyzi: a csökkenés egyre lassabb, az első két negyedév közötti árváltozásokat vizsgálva is már csak 1-2 százalékos, az idei évben pedig már stagnálás várható. A panellakások esetében például mind Budapesten, mind a vidéki területeken változatlanok az árak az idei első fél évben. A használt téglalakások ára minimálisan csökkent a fővárosban a második negyedévre, de vidéken már stagnálás, helyenként minimális növekedés látható.

Az év első hat hónapjában átlagosan 13 százalék árengedményt adtak az eladók az értékesítés teljes időszaka alatt, amiből 5,5 százalékot tett ki az eladó kínálatiár-csökkentése az értékesítés során, míg 7,5 százalékot a vevő alkudott le a szerződéskötéskor.

Ez magasabb, mint a tavalyi első fél évben, de az idei első két negyedév között már minimális csökkenés látszik az alku mértékében.  A fővárosban a legkeresettebb használt téglalakás továbbra is a 40–50 négyzetméteres 11 millió forint értékben. A keleti megyékben a 6 milliós 50 négyzetméteres, valamint a 9 milliós 50–60 négyzetméteres, a nyugati országrészben pedig a 8 milliós 50 négyzetméteres és a 13 milliós 60 négyzetméteres lakások vonzották a legtöbb érdeklődőt.

A panellakásoknál a fővárosban a 8-9 milliós 50 négyzetméteres otthonok voltak a legkeresettebbek a második negyedévben. Az ország keleti felében a 6-7 milliós 50–60 négyzetméteres, míg a nyugati felében a 7-8 milliós 50 négyzetméteres panellakások keltették fel a legtöbb lakáskereső érdeklődését.

panel lakáspiac tégla ingatlanpiac
Kapcsolódó cikkek