Cégvilág

Jöhet a repesztésszabályozás

Európa egyes országaiban vagy nagyon szigorú a nem hagyományos szénhidrogének termelésére vonatkozó szabályozás, vagy már életbe is léptek ideiglenes, illetve végleges tiltások. A „normál” gáz termelése azonban esik, és ha a kereslet erősödik, az import növekedését hozhatja. Az Európai Parlament Modell (MEP) energiabizottsága a termelésnél használt föld alatti repesztésekkel és az eljárás során használt vegyszerekkel kapcsolatos környezetvédelmi aggályokról tárgyalt.

Országos szinten is erőteljes hatósági szabályozásra van szükség a több uniós országban is erőre kapó, nem hagyományos szerkezetből történő olaj és gáz kinyerése háttereként az Európai Parlament Modell (MEP) energiabizottságának erről szóló keddi döntése alapján. Az uniós szabályozásnak értelemszerűen frissülnie kell a feltárások megszaporodásával.

Bár a döntés súlyát lényegében elveszi, hogy a MEP tagjai az EU irányítását tanuló középiskolás diákok, megállapításaikról mégis beszámoltak tekintélyes energiaportálok. A figyelem oka, hogy a MEP-esek igen fontos problémát tárgyaltak, mégpedig a termelésnél használt föld alatti repesztésekkel és az eljárás során használt vegyszerekkel kapcsolatos környezetvédelmi aggályokat. Úgy látják, az európai termelők átvehetnék az e területen előbbre járó észak-amerikai kollégáik tapasztalatait. Ehhez persze hozzátehetjük, hogy az amerikai nem hagyományos szénhidrogén-szerkezetek a világ más részein eddig fellelteknek sokkal könnyebben hozzáférhetők, vagyis az ottani megoldások Európában csak részben vehetők át.

Magyarországon nem csak a MEP dönget nyitott kapukat, hanem az év elején a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) is, utóbbi a terület szabályozására vonatkozó ajánlások megfogalmazására készült. Magyarországon ugyanis igen szigorúak a nem hagyományos gáztermelés szabályai. Kiterjednek a használandó technológia és anyagok szakhatósági (bányakapitányságok), környezetvédelmi (környezetvédelmi főfelügyelőségek) engedélyezésére, és arra is van szabályozás, legfeljebb mekkora töltet használható a föld alatti robbantáskor.

Az év elejéig az országban 12 ilyen kutat fúrtak le, de ipari hasznosításra alkalmas gázmennyiséget sehol sem hoztak fel. Panasz sem érkezett a kutatócégekre a lakosság vagy a környezetvédők részéről.
Egyelőre Ausztriában is fölösleges a figyelmeztetés. Az osztrák OMV épp tegnap jelentette be, hogy az ottani hatályos szabályozás mellett nem éri meg Ausztriában nem hagyományos szénhidrogént bányásznia. Franciaországban környezetvédelmi okokra hivatkozó, törvényi tiltással álltak le az ez irányú kutatások, igaz, az ottani olajipari szövetség még nem adta fel. Bulgáriában és Romániában ideiglenes tilalom él, amelyet a környezetvédők épp most véglegesíttetnének.

Németországban sem könnyű: épp hogy elkészítette a szövetségi környezetvédelmi minisztériuma a föld alatti repesztések kockázatairól szóló jelentését, hasonlóval állt elő az e kutatásokban leginkább érintett Észak-Rajna–Vesztfália környezetvédelmi minisztériuma is. Európában lényegében a legnagyobb nem hagyományos gázkészlettel rendelkező Lengyelországban folynak komolyabb erőfeszítések e területen. Ezzel azonban nem kerül le a terítékről az ügy: az európai hagyományos gáztermelés esik, a kereslet – legalábbis az előrejelzések szerint – nő, a földrész importfüggése tehát erősödik.

Kevéske gáz

Magyarországon a Delcuadra konzorciumnak és a HHE North Kft.-nek van nem hagyományos gázkutatási engedélye. A makói árokban indított munkájáról ismert TXM most épp kivár, és levonult a terepről két korábbi partnere, az Exxon és a Mol is. Utóbbi azonban továbbra is számon tartja magyarországi, romániai és horvátországi tengeri és szárazföldi nem hagyományos gázlelőhelyeit.

Tavalyi tervében kettő, az ideiben négy ilyen tesztfúrás szerepelt. A derecskei medencében fel is hoz kisebb mennyiségű gázt.

Tavalyi tervében kettő, az ideiben négy ilyen tesztfúrás szerepelt. A derecskei medencében fel is hoz kisebb mennyiségű gázt. -->

gáz gázrepesztés
Kapcsolódó cikkek