Cégvilág

Nem szakadt szét a Brokernet

A Brokernet csoport működését nem befolyásolja az egyik tulajdonos kiszállása, és a CIG Pannóniával is változatlan a stratégiai együttműködés – nyilatkozta lapunknak Dr. Bogdánffy Péter, a Brokernet Investment Holding Zrt. vezérigazgatója. A cégcsoport a szeptember végén végrehajtott tőkeemelés után több lábon állással és a keresztértékesítési lehetőségek jobb kihasználásával igyekszik javítani eredményein. A tőzsdei bevezetés időpontja még nem látszik.

– A Brokernet egyik tulajdonosa, Kósa Erika a napokban jelentette be, hogy kiszáll és új céget alapít. Mi lesz ezek után a Brokernettel?

– A sajtóban sokféle minősítést lehetett erről a lépésről olvasni, köztük azt, hogy „szakad” a cégcsoport. Erről ugyanakkor nyilvánvalóan nincs szó, pusztán arról, hogy a Kósa–Körtvélyesi házaspár úgy döntött, hogy elhagyja a csoportot és önálló vállalkozást alapít. A Brokernet vezetésében maradó két tulajdonos, Kostevc Péter és Kutvölgyi Pál pedig szeptember végén tőkeemelést hajtott végre, amely után már meghatározó tulajdoni hányaddal rendelkeznek a Brokernet Investment Holding Zrt.-ben. A friss tőkén túl ugyancsak a Brokernet Csoportnál maradnak a szerződésállományok, az ügyfelek, a teljes infrastruktúra, az informatika, az alkalmazottak, valamint ezeken kívül az értékesítési hálózat döntő része is. Ami az utóbbiakat illeti: a jelenleg aktív, hozzávetőlegesen kétezer értékesítőnk legfeljebb 5–10 százaléka távozhat a kiválás nyomán, de jelenlegi ismereteim szerint 5 százalék alatti lehet az arányuk. Ezt én semmiképp nem nevezném szakadásnak.

– A CIG Pannóniával folytatott együttműködést mennyiben érinti Kósa Erika távozása, aki maga is egyik tulajdonosa a biztosítónak?

– A CIG Pannóniával a kapcsolatunk zavartalan – megjegyzem, Erikán kívül két jelenlegi tulajdonosunk is a CIG részvényesei között van –, vagyis ez az aktus a stratégiai együttműködésünket semmilyen formában nem veszélyezteti. Erika távozásának az az elsődleges oka, hogy ő és Kostevc Péter alapjaiban látta másképp a társaság jövőjét. Erika az MLM-alapú értékesítésben hisz, és elsősorban az unit-linked biztosítási termékekre kívánt fókuszálni, míg Péter más termékekre is nyitottabb, és nem feltétlenül tiszta MLM-modellben gondolkodik. Itt szögezném le, hogy az Erika által alapítandó céggel fair versenyt kívánunk folytatni, amellett, hogy tiszteletben tartjuk tulajdonostársunk döntését. A feladat, amit vállalt, viszont nyilvánvalóan nem lesz majd könnyű – bár egyáltalán nem lehetetlen –, hiszen az általa megcélzott ezerfős értékesítési hálózat kialakítása az alulról építkező MLM rendszerben hosszú időt vehet igénybe.

– A közelmúltban több új partner is képbe került a Brokernetnél, új szolgáltatók új termékeit kezdték kínálni. Milyenek a kezdeti tapasztalatok akár az Erste lakástakarékpénztár vagy a Solar Capital Gold termékei kapcsán?

– Kezdeném az utóbbival: a Solar Capital Gold aranyszámlája a várakozásainkat jóval meghaladó teljesítményt produkál. Az Erste lakástakarékpénztárral folytatott együttműködésünk szintén biztatóan indult, ám mindketten úgy látjuk, hogy ebből a termékből még sokkal többet ki lehet hozni. A lakás-takarékpénztári számla ugyanis egy olyan egyszerű, és az állami támogatás révén az ügyfél számára nagyon komoly hozamot kínáló konstrukció, amelyet élethelyzettől függetlenül bárkinek el lehet adni, akár van lakása, akár nincs. Az új partnereknél még meg kell említenem a Gránit Bankot is, amelynek számlakonstrukcióját kezdtük értékesíteni a közelmúltban.

– Ezek a termékek és partnerek mennyiben képesek ellensúlyozni az életbiztosításoknál történt bevételcsökkenést?

– Az utóbbi tíz év az életbiztosításokról szólt a közvetítői piacon, ami az értékesítőket és a közvetítőket is kicsit kényelmessé tette. Ma viszont már nyilvánvaló, hogy több lábon kell állni, alkalmazkodva a piaci folyamatokhoz, és ez egyaránt igaz a közvetítőkre és az értékesítőkre is. Persze az értékesítőknél is megfigyelhető, hogy minden új terméknél kell egy-két hónap, mire elsajátítják az új konstrukció részleteit. De a kitörési lehetőséget nem kizárólag az új partnerekben és az új termékekben látom. A Brokernet csoportnak 200 ezer olyan ügyfele van, akivel már volt dolga, és ezt a tömeget a keresztértékesítés szempontjából nyilvánvalóan nem használtuk ki eléggé. Látni kell, hogy a jelenlegi piaci körülmények között nehezebb az új szerzés. A mi ügyfeleink viszont az átlagnál nagyobb összegű szerződésekkel rendelkeznek, és a teljesítési rátájuk is nagyobb a szokásosnál. Ennek megfelelően van képességük és igényük arra, hogy új pénzügyi termékeket is igénybe vegyenek, az ebből adódó lehetőségeket pedig ki kell tudnunk használni.

– A Brokernet tőzsdei bevezetést tervezett egészen a közelmúltig, ám ezt elhalasztották, viszont csökkenő bevétellel és eredménnyel kellett szembenézniük. Mikor lehet újra növekedés és tőzsdei kibocsátás?

– Ha erre a kérdésre most tudnék válaszolni, már vinném is a pénzemet a tőzsdére, de erről még sajnos nincs szó. A tőzsdére lépés elhalasztása viszont meggyőződésem szerint nagyon jó döntés volt, hiszen sem a piaci hangulat, sem a bevételek alakulása nem kedvezett egy ilyen lépésnek amellett, hogy a szabályozási környezet is meglehetősen bizonytalan. Ha viszont a következő időszakban meg tudjuk mutatni, hogy olyan vállalatcsoport vagyunk, amely a jelenlegi válságos környezetben is érvényesülni tud a piacon, amellett, hogy transzparens és prudens módon működik, eljöhet az ideje a kibocsátásnak. Meggyőződésem ugyanakkor, hogy a tőzsdére lépésnek kellően megfontoltnak kell lennie.

– A régiós terjeszkedés ügye hogy áll?

– Szlovákiában stabil a helyzetünk, ám azt látni kell, hogy a helyi piac is hasonló gondokkal küzd, mint a magyar. A romániai terjeszkedés viszont már nem tekinthető sikertörténetnek, ami nem kis részben külső tényezőkkel – például a kiszámíthatatlanul alakuló szabályozással – magyarázható. Emellett nyilvánvalóvá vált számunkra az is, hogy a román piac – bár óriási méretű – több lépés hátrányban van a magyarhoz képest: így ha ott újra aktivizáljuk magunkat, más termékpalettával kell próbálkoznunk. Ami pedig a további terjeszkedést illeti: az most nem tartozik a prioritások közé. Ha megjelenünk új piacokon, azt leginkább pooling szerződéssel tudom elképzelni. Ennek a megoldásnak előnye, hogy a zöldmezős beruházáshoz vagy akvizícióhoz képest jóval kisebb költség és kockázat mellett jelenhetünk meg egy adott piacon.

Névjegy

Dr. Bogdánffy Péter (36) 2011-ben csatlakozott a csoporthoz. Augusztusi vezérigazgatói kinevezésével egyidejűleg a Bro­kernet Investment Holding Zrt. igazgatóságának elnökévé is választották, emellett a Quantis Alpha Zrt. felügyelőbizottsági tagja. Jogi diplomáját Szegeden a JATE Állam- és Jogtudományi Karán szerezte. Ezzel egyidejűleg elvégezte a Potsdami Egyetem német és európai gazdasági jogi képzését. Szakmai karrierjét jogászként 2000-ben a Nörr Stiefenhofer Lutz Ügyvédi Irodában kezdte.


Kapcsolódó cikkek