Cégvilág

Elleptük London és Bécs utcáit

Minden eszközt bevet a Magyar Turizmus Zrt., hogy Budapestre csalogassa a turistákat. Külföldi hirdetéseik ellepték az online és a köztéri felületeket is. Már most tapasztalható Budapest utcáin, hogy a tél közeledtével egyre kevesebb a turista, így nem véletlen, hogy a szakmának évről évre visszatérő problémája a fővárosi utó- és előszezon csekély vendégforgalma. Tavalyhoz képest mégis kevesebb, ezúttal mintegy 50 fővárosi szálloda és számos stratégiai partner csatlakozott a Magyar Turizmus Zrt. novemberében indult és április 7-ig tartó, 1 millió euró média-költségvetésű Budapest Winter Invitation (BWI) téli forgalomélénkítő kampányához.

„A promóciónak köszönhetően az elmúlt években tapasztalt 10-15 százalékos vendégforgalom növekedést az idén alapnak lehet tekinteni” – mondta lapunk kérdésére Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató-helyettese. A 2006 óta sikeresen folyó BWI a múlt télen több mint 79 ezer vendégéjszakát, 20 ezer vendéget hozott az 54, a kampányhoz csatlakozott fővárosi szállodának. Az akció lényege, hogy három vagy négy éjszakára érkező vendégek amellett, hogy az utolsó éjszakát ingyen kapták, még a budapesti fürdőkbe is ingyen mehettek be.

Az Expedia.com és Hotels.com nemzetközi piacvezető utazási portálokon és további online felületeken is hirdetik és foglalhatóvá tették a BWI akciót. A központi online kampány kiegészítéseként, az akció valamennyi kiemelt célpiacán, több mint 15 országban zajlanak online, PR és közterületi kampányok. Londonban, a világ egyik legjelentősebb turisztikai kiállításának (World Travel Market) megnyitásához időzítve, a teljes londoni metróhálózatban, a metrókocsik belsejében 1000 darab plakát, a WTM-re közlekedő vonalon pedig 300 darab plakát hirdeti például a Cézanne kiállítást és a téli akciót.

A hideg hónapokban, aki teheti, igyekszik az itthoni zord időjárás helyett legalább egy hetet kellemesebb éghajlaton eltölteni. A téli utazás ma már nem számít luxusútnak, alapos utánajárással jelentős összegek spórolhatók meg. „A Kanári-szigetek, Tenerife, Thaiföld és Kuba most is népszerű, de a szilveszteri városlátogató túrákra is bőven van jelentkező” – mondta lapunknak Molnár Gabriella. A Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének elnöke hozzátette: már gondolkodhatnak a síelők is, hogy hová tervezik az útjukat. Ausztriában a szállások nem lettek drágábbak, a síbérletek viszont igen, mert az osztrákok számos fejlesztést (új liftek, felvonók, egy régió valamennyi sípályájára érvényes rendszer) hajtottak végre.

Tudni kell, hogy a kiemelt időszakokban, karácsonykor és szilveszterkor a legtöbb szálloda az átlagosnál magasabb tarifával dolgozik és a repülőgépeken is nehéz kedvező árú helyet találni. „Nem kevesebb, mint 667 millió forintot költöttünk a téli hóeltakarító flottánk korszerűsítésére. A nemzetközi normák szerint télen, az erős havazás kezdetétől számított egy órán belül legalább egy futópályának használhatónak kell lennie” – mondta Hardy Mihály. A Budapest Airport kommunikációs vezetője hozzátette: az öt, egyenként 351 ezer euróba kerülő hókotró a legmodernebb Mercedes Actros 2041-es típusú nyerges vonatóból és egy speciális hóseprő vontatmányból áll. Ezek mögött halad majd egy hómaró, amely 20-30 méterre szórja a havat a futópálya szélétől.

Sármellék nem zár be

A korábbi évekkel ellentétben az idén télen nem zár be a sármelléki repülőtér, a németországi charterjáratok szezonzárása után novemberben és decemberben a keleti piacokról várhatók újabb gépek – közölte a Hévíz-Balaton Airport Kft. felügyelőbizottságának elnöke.

Könnyid László elmondta: az áprilisban a hévízi önkormányzat által üzemeltetésbe vett repülőtéren a tavalyihoz közel azonosan mintegy 19 ezer utas fordult meg mostanáig, és a gyógyfürdőkön kívül egyre több vendég érkezik a Balaton régiójába.

Hozzátette, hogy az eddig Sármelléken leszállt több mint 1100 repülőgép közül a nagyobb személyszállító gépek aránya tovább nőtt, de erős maradt a kisgépes forgalom is.

Könnyid László elmondta: az áprilisban a hévízi önkormányzat által üzemeltetésbe vett repülőtéren a tavalyihoz közel azonosan mintegy 19 ezer utas fordult meg mostanáig, és a gyógyfürdőkön kívül egyre több vendég érkezik a Balaton régiójába.

Hozzátette, hogy az eddig Sármelléken leszállt több mint 1100 repülőgép közül a nagyobb személyszállító gépek aránya tovább nőtt, de erős maradt a kisgépes forgalom is. -->

turizmus turisztikai Bécs
Kapcsolódó cikkek