Cégvilág

Büntetik a kötelező cégmódosítás elmaradását?

A napokban megjelent minisztériumi hírek alapján a cégmódosítás határidejét mulasztók nagy bírságra számíthatna – hívja fel a figyelmet a Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda.

Valóban minden céget érint ez az előírás?

Valóban minden cégre vonatkozik az új előírás, hiszen 2012. március 21. előtt a cégnyilvántartás rendszere, a kötelezően alkalmazandó nyomtatványok kezelni sem tudták a most előírt adatok fogadását. A törvénymódosítás azonban még tavaly, több lépcsőben lépett hatályba, így azok a cégek, akik egyébként is módosították okirataikat, tavaly márciust követően már figyelembe vehették az újabb előírásokat is. Vagyis nekik is meg kellett csinálni a szükséges adatbejelentést, igaz, hogy azt az eljáró ügyvéden kívül a cég tagjai, vezetői talán nem vették észre, hiszen egyéb módosításokkal együtt tettek eleget az előírásnak.

Azok a cégek, akiknek tavaly március óta nem kellett más okok miatt módosítani a cég bejegyzett adatain, külön kell, hogy megtegyék az adatok bejelentését és ehhez kapcsolódóan a társasági szerződés aktualizálását.

Miért van szükség újabb adatok benyújtására?

Az előírtakat az illetékes Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, mely a cégnyilvántartásért is felel, több indokkal is alátámasztotta. Egyrészt hivatkozott arra, hogy a cégnyilvántartás egy úgynevezett közhiteles nyilvántartás, mely a cégekkel kapcsolatos pontos adatok megismerhetőségét biztosítja. Nem csupán a cégek esetében létezik hazánkban közhiteles nyilvántartás, így van ez például az ingatlan-nyilvántartás esetében is, ahol szintén bárki számára elérhetőek a hiteles információk egy-egy ingatlanra vonatkozóan – tájékoztatott a Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda.

A közlemény szerint a másik indok a hitelezők érdekeinek védelme, a gazdasági visszaélések visszaszorítása, megszüntetése, hiszen ha pontos, széleskörű és naprakész adatokat találhatunk egy-egy cégre vonatkozóan, akkor könnyebb a jogaink érvényesítése is. Így tehát lehet, hogy első pillantásra ez az előírás csupán egy újabb felesleges feladatnak tűnik, mely ráadásul plusz kiadást, költséget is jelent a cégek számára, azonban hosszú távon elősegítheti a gazdasági szereplőkkel szembeni bizalom erősödését, mely - ha valóban így lesz - mindannyiunk érdeke.

Valóban bírságra számíthatnak azok, akik időben nem jelentik be az előírt adatokat?

Aki a törvény általi kötelezettségnek nem tesz eleget, az előírások alapján bírságra számíthat, mely akár 900.000 forint is lehet.

Az illetékes minisztérium a napokban arra hívta fel a figyelmet, hogy a kötelezettség teljesítésére elegendő idő áll, állt rendelkezésre. Ez annyit jelenthet, hogy ezúttal ténylegesen számíthatnak bírságra azok a cégek, akik ennek ellenére nem teljesítik az előírtakat – írja a figyelmet a Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda.

Kötelezően előírtat a hasznossal?

Az iroda tapasztalata azt mutatja, hogy a kötelező adatok bejelentése kapcsán sok esetben derül ki, hogy a kötelező új adatokon kívül más adatokat is kell, kellett volna már korábban módosítani. Ilyen esetekben természetesen nincs akadálya annak, hogy ezeket is megtegyék a cégek, sőt, bizonyos esetekben ez kötelező is. Ekkor már fizetni kell illetéket és közzétételi költségtérítést, de azt egyébként is kellett volna, ha a cég időben eleget tesz az egyéb módosulások bejelentésére vonatkozó törvényi előírásnak.

cég cégmódosítás határidő
Kapcsolódó cikkek