Cégvilág

Nagy tételben jön az országba Ukrajnából a villamos energia

Az év első két hónapjában Magyarország 7,9 százalékkal több áramot importált Ukrajnából, mint az előző év azonos időszakában, a februári növekmény 11,2 százalékos volt. Hazai szempontból a jelenség nem meglepő, hiszen gázüzemű erőműveink nem tudnak olyan országok erőműveivel árban versenyezni, amelyek olcsóbban jutnak gázhoz, vagy a gáznál olcsóbb energiahordozót használnak, illetve termelésük költségeit nem növelik az EU-ban betartandó környezetvédelmi előírások. Tavaly a magyarországi importőrök együtt 224,3 millió dollárt fizettek az ukrán áramért a Kyiv Post cikke szerint. Villamos energia felhasználásunkon belül az aránya 19,8 százalék volt az átviteli rendszerirányító Mavir korábbi tájékoztatása szerint, ebből jelentős hányadot tett ki az Ukrajnából történő behozatal.

Az import viszonylag magas aránya kedvezőtlenül érinti a hazai villamos energia termelőket, s olyan is van, aki a növekvő tendencia kapcsán ellátás-biztonsági problémáktól tart. Felhasználói oldalról viszont célszerű az áramot minél olcsóbb forrásból, tehát akár importból is beszerezni. Két éve Fellegi Tamás akkor nemzeti fejlesztési miniszter megállapodott Mikola Priszjazsnyuk ukrán kereskedelmi miniszterrel, hogy tanulmányozni fogják a Magyarországra irányuló ukrán villamosenergia-szállítási kapacitások bővítésének, az energiahatékonyság javítását és a megújuló energiaforrások hasznosítását célzó közös projektek indításának lehetőségeit is.

A fő ukrán árameladók 2011-ben és 2012-ben a DTEK Shidenergo és a DTEK Power Trade voltak. Az európai országokba már harmadik éve kizárólag a DTEK exportálhat. Magyarországra éveken át a System Consulting cég közvetítésével érkezett az ukrán áram, majd tavaly május óta az MVM Partner és a DTEK megállapodása értelmében közvetlenül. (A szerződés az év végéig szólt.)

A Magyarországra eladott áram jelentős tétel volt az érintett, 574,8 millió dolláros ukrajnai kivitelen belül. Még nálunk is többet, 231,4 millió dollárnyit importált, Fehéroroszország, míg Moldova és Lengyelország jóval kevesebbet, Románia és Szlovákia pedig hozzánk képest csak jelzésértékűt.

Ukrajna a felsorolt országok mindegyikébe több áramot adott el 2013 első két hónapjában.

Még 15 ezren áram nélkül

Lánctalpas húz ki lánctalpast az E.On kelet-magyarországi ellátási területén, ahol a katasztrófavédelem és a honvédség segítésével tart az áramellátás visszaállítása. Az E.Onnak tegnap 15 ezer ügyfele volt áram nélkül. A tervek szerint estére középfeszültségen helyreállt a szolgáltatás, és ma kisfeszültségen folyik a javítás. Egyházi Nikolett szóvivő közölte: 5250 kilométernyi szakaszon történtek meghibásodások, 220 villanyoszlop tört el, 820 szigetelés sérült meg, 200 vezetékszakadás volt, 30 kilométeren kell újraépíteni a hálózatot.


Kapcsolódó cikkek