Cégvilág

Uniós támogatás zöld és CCS projektre

Fejlesztés Áprilistól lehet pályázni uniós támogatásra a NER300 programban a szén-dioxid biztonságos leválasztására és geológiai tárolására (CCS), illetve a megújuló energiaforrások hasznosítására irányuló innovatív technológiák demonstrációs projektjéhez, tette közzé a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A miskolci geotermikus beruházáshoz a zöldprojekt kategóriában tavaly 39,3 millió eurót nyert az EU-FIRE és Mannvit Kft. társulása.

A zöld-technológiák fejlesztése mellett Magyarországnak egy CCS kísérleti projekt is nagyon fontos lenne, hiszen annak sikerén múlik a hazai lignit- és szénvagyon hosszú távú, természetkímélő és széndioxid-kvóta vásárlási kötelezettség nélküli hasznosítása. Egy ilyen tesztprojektre már 2009-2010-ben felkészült a geológiai ismeretekkel rendelkező Magyar Földtani és Geofizikai Intézet (MFGI), az adott szakmai tapasztalatokkal rendelkező Mol, és az akkor még új lignitblokk építésére készült Mátrai Erőmű, ám utóbbi visszalépett, és nem pályáztak. Most újra összeállhat a régi, vagy egy új társulás a lehetőség kihasználására.

Magyarországon jórészt alföldi helyszínek alkalmasak egy CCS pilot projekthez, mert itt van a Molnak a legtöbb, szén-dioxid tárolására használható, kimerült gázmezője. Ám mivel ezeknél több szén-dioxid helyezhető el a 800–2500 méter mélyen lévő sós vízzel teli tároló kőzetekben, ilyen formáció lenne a tesztlétesítmény tároló helye is. A Molnak több mint 400 hazai CO2 besajtoló kútja van, ezeken keresztül 1972 óta juttat nagy nyomású szén-dioxidot az olajmezőkbe, hogy azokból a szódásszifon elvén többlet olajtermeléshez jusson.

Kapcsolódó cikkek