BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy pohár finom bor jár a szeletelt serranóhoz

sonkák A spanyol gasztronómia egyik legfontosabb eleme a serrano sonka. A jamón serrano a híres levegőn szárított sonka, amelyet világos bőrű, házi sertés sonkájából készítenek. A sertés combjának alakját megőrző sonkákat sózással tartósítják, szárítják, és akár három évig is érlelik. Neve hegyit jelent, mivel érését a hűvösebb hegyi levegő segíti.

Különleges változata a jamón ibérico, mely egy speciális, Spanyolország déli, délnyugati részén őshonos ibériai fajtából készül. Az állatot a hizlalás utolsó fázisában makkal etetik, ennek köszönhető különleges minősége, kiváló íze.

Kicsit fűszeresebb, sósabb az olasz pármainál, formája inkább hosszúkás, gitárra emlékeztet. Hajszálvékony szeletekre vágják, ami speciális felszerelést és szaktudást igényel. A cortador de jamon – a sonkavágó – köztiszteletben álló mesterember, öröm nézni, amint a speciális állványra támasztott sonkát hosszú, vékony pengéjű, éles késével szeleteli.

Madrid belvárosában sokfelé tábla hirdeti: Museo del Jamón – sonkamúzeum. Nem is múzeumot jelent – bár sokféle óriási sonkát csodálhatunk meg –, hanem egy különös éttermet, ami bár, kávézó, gyorsbüfé, söröző és bisztró ez egyben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.