BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Napokon belül megkezdődik a szőlőszüret megyénkben

Neszmélyen a Szöllősi Pincészet vezetője, Szöllősi Mihály tapasztalt szakember. Ebben a rekkenő hőségben már azon töpreng, mikor kezdjék meg ültetvényeiken a szüretet.

– A szőlő még bírja a meleget – mondja. - Nagyon kellene az eső, különösen az új telepítéseknek, valamint a tápanyagban szegényebb területeknek. Nálunk is vannak kövesebb, „szegényebb” földek.

– Milyen minőségre számít?

– A napsütés és a meleg a szőlőszemek cukorfokát emeli, de mindenhol akadnak fajták, amelyek még a tavasszal úgymond rosszul kötöttek a hűvösebb időjárás miatt. Ilyen például nálunk az Othonell muskotály, a Cserszegi fűszeres, a Chardonnay. Ezeknél a fajtáknál a hőségtől függetlenül kisebb hozamok várhatóak. Ahol viszont jól sikerült a „virágkötés”, ott jó eredmények lehetnek. Neszmély a történelmi borvidék része. Jellemzői a saválló, illatban gazdag szőlők. Szép borászi feladat lesz majd a savak és az illatok „palackba rejtése”. Gondolják el, ha negyven fokot mutat a hőmérő, az ültevény sorai között ennél jóval melegebb van. Megmértük a bogyók hőmérsékletét is, meghaladták a hatvanöt fokot.

– Hogyan menthető a zamat?

– Az évek óta visszaköszönő rekkenő hőség miatt lehet, hogy el kell felejteni a lelevelezési technológiát. Ez a zöldfelület ugyanis kiválóan árnyékol, megvédi a fürtöket. A szüret is döntő lehet. Kora reggel kell kezdeni, és a termést azonnal érdemes hűteni. Egyébként a Csabagyöngyét már szüretelik. Mi szerdán az Irsai Olivérrel kezdünk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.