BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A halhatatlanság magja: napi egy kanál elég

A hindu mitológia szerint a szezámmag a halhatatlanság szimbóluma volt. Európában legtöbbször kenyerek, péksütemények és rágcsálnivalók tetejére hintve használják. Előfordul szószokban, tésztákra, salátákra szórva, panírba keverve, de olajat is sajtolnak belőle. A szezámolaj magas hőmérsékleten sem savasodik, és intenzív illata miatt kevés kell belőle az ételekbe. A mag négyféle változatban kapható: hántolatlan, hántolt, pirított és fekete. A pékek hántolatlant használnak, az erősebb aromájú fekete kevéssé elterjedt. Érdemes krémet is készíteni belőle, ehhez pirítsuk világosra a magokat, kávédarálóban őröljük meg, és adjunk hozzá annyi vizet, hogy krémes állagú legyen, végül sóval ízesítsük. Vaj helyett kenyérre kenve fogyasszuk. Ízesíthetjük reszelt fokhagymával, citromlével is. Bevethetjük pogácsakészítésnél, kerülhet belőle rakottasokba is. Rendkívül gazdag kalciumban, ezáltal erősíti a csontokat; sok proteint és vasat tartalmaz. Jótékony hatású az egészségre, védi a vérereket, csökkenti a koleszterinszintet, fiatalító, sejtmegújító. Már akkor is kifejti jótékony hatását, ha napi 1 kanállal fogyasztunk belőle.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.