BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szezámmaggal szórja meg!

A magyar konyha elhanyagolja az apró magvak használatát. Pedig ezek a szemek különleges ízt adnak az ételnek és nagyon egészségesek. Szórja csak bátran

Ritkán használjuk a konyhában az apró magvakat. Legtöbbször a pogácsa tetejére kerül belőlük, díszítésként. A legnagyobb hagyománya a magyar konyhában a máknak van, a kínálat azonban nagyon gazdag. Az egyik legismertebb közöttük a szezámmag, illetve a focimeccsekről jól ismert tökmag és napraforgómag. De hasonlóan értékes még a lenmag, az ánizsmag is. Fűszerként jól ismerjük a köménymagot, a koriandermagot, és az olasz konyhának köszönhetően kedveljük a fenyőmagot, amely a peszto egyik alapanyaga.

A pöttöm szemek felhasználása rendkívül sokrétű. Első lépésként valóban a panírozásnál vethetjük be őket: keverjünk belőlük a zsemlemorzsához! De kipróbálhatjuk őket töltelékekben, fasírozottban, tésztaszószokban, jól mutatnak a krémlevesek tetején is. Ne hagyjuk ki őket a kenyérből, a kalácsokból sem. Ne csak a pogácsa tetejére kerüljön, a tésztájába is dolgozzuk bele. A nagyobb szemeket vagdaljuk össze, az apróbbakat használhatjuk egészben, de őrölve is remek alapanyagok. Amellett, hogy látványosak, rendkívül egészségesek is. Remélhetőleg ez már elég indok arra, hogy elkezdjük a használatukat.

Szezámmagos kéregben sült csirkemell salátával

Hozzávalók 4 személyre:

4 csirkemell, 3 ek. olaj, 4 szelet toastkenyér, 1 gerezd fokhagyma, 2 ek. szezámmag, 2 ek. vaj

A salátához: 2 cukkini, 4 ek. olívaolaj, 1 ek. fehérborecet, 1 ek. felaprított petrezselyem.

A körethez: 2 tasak rizs-vadrizs keverék.

Elkészítés:

1. A körethez a rizst megfőzzük. A salátához a cukkinit megmossuk, vékony karikákra vágjuk, és 2 ek. olajon megpirítjuk. Simára keverjük a maradék olajat az ecettel, a petrezselyemmel, és sózzuk, borsozzuk, beleforgatjuk a cukkinit.

2. A csirkemelleket sózzuk, borsozzuk, és serpenyőben, az olajon egészben elősütjük.

3. A kenyeret a fokhagymával és a szezámmaggal és egy csipet sóval összedaráljuk. Majd a vajjal összedolgozzuk. A kenyérmasszát az elősütött csirkemellekre nyomkodjuk, majd 180 °C-os előmelegített sütőben pirosra sütjük. A sült húst szeleteljük, a salátával és a rizzsel körítjük.

1 adag: 612 kcal





4 csirkemell, 3 ek. olaj, 4 szelet toastkenyér, 1 gerezd fokhagyma, 2 ek. szezámmag, 2 ek. vaj

A salátához: 2 cukkini, 4 ek. olívaolaj, 1 ek. fehérborecet, 1 ek. felaprított petrezselyem.

A körethez: 2 tasak rizs-vadrizs keverék.

Elkészítés:

1. A körethez a rizst megfőzzük. A salátához a cukkinit megmossuk, vékony karikákra vágjuk, és 2 ek. olajon megpirítjuk. Simára keverjük a maradék olajat az ecettel, a petrezselyemmel, és sózzuk, borsozzuk, beleforgatjuk a cukkinit.

2. A csirkemelleket sózzuk, borsozzuk, és serpenyőben, az olajon egészben elősütjük.

3. A kenyeret a fokhagymával és a szezámmaggal és egy csipet sóval összedaráljuk. Majd a vajjal összedolgozzuk. A kenyérmasszát az elősütött csirkemellekre nyomkodjuk, majd 180 °C-os előmelegített sütőben pirosra sütjük. A sült húst szeleteljük, a salátával és a rizzsel körítjük.

1 adag: 612 kcal Zöldfűszeres szűzérmék, szezámos mártással Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg sertés szűzérme, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 ek. szezámmag, 5 dkg vaj, 1 ek. pirospaprika, 1-1 kk. szárított majoránna, rozmaring, tárkony, bazsalikom, 1 tk. mustár, 1 tk. liszt, 2 dl tejszín, 1 cs. felaprított petrezselyem.

Elkészítés:

1. A szűzérmét lehártyázzuk, megmossuk, majd 1,5 cm-es szeletekre vágjuk. Sóval, borssal fűszerezzük. A hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, és apróra vágjuk. A szezámmagot beáztatjuk.

2. Serpenyőben felforrósítjuk a vajat, és a hússzeletkék mindkét oldalát kb. 4-4 perc alatt szép pirosra sütjük benne. Kiszedjük, melegen tartjuk. A visszamaradt zsiradékba beletesszük a hagymát, üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát, és kevergetve tovább pirítjuk. Amikor a hagyma szép aranyszínű, visszatesszük a hússzeleteket, megszórjuk a pirospaprikával, sóval, borssal, hozzáadjuk a fűszereket, a mustárt és a szezámmagot.

3. A lisztet elkeverjük kb. 1 dl vízzel, a húsra öntjük, jól összekeverjük, és lefedve, lassú tűzön kb. 30 percig pároljuk. Amikor a hús megpuhult, hozzákeverjük a tejszínt, felforraljuk, és a petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

1 adag: 510 kcal Karfiol szezámmagos bundában, snidlinges mártással Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg karfiol, 2 tojás, 5 dkg liszt, 5 dkg szezámmag, 7 dl sör, 1 csipet őrölt szerecsendió, liszt a bundázáshoz, olaj a sütéshez.

A snidlinges mártáshoz: 1 cs. snidling, 2 dl joghurt, 2 ek. tejföl, 1 kk. mustár.

Elkészítés:

1. A karfiolt megtisztítjuk, rózsákra szedjük, megmossuk. Enyhén sós vízben ropogósra főzzük, majd leszűrjük, és lecsepegtetjük. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A liszthez keverjük a szezámmagot, hozzáadjuk a sört, a tojások sárgáját, sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük, és simára keverjük. A tojások fehérjét lazán a sörös masszához keverjük.

2. A karfiolt először lisztbe forgatjuk, majd belemártjuk a szezámmagos sörtésztába, és bő, forró olajban egyszerre 5-6 darabot megsütünk (kb.5 perc). Konyhai papírkendőre szedjük, lecsepegtetjük.

3. A mártáshoz a joghurtot simára keverjük a tejföllel és a mustárral. A snidlinget megmossuk, szárazra rázzuk, és apróra vágjuk, a tejfölhöz hozzáadjuk, megsózzuk, borsozzuk és összekeverjük.

1 adag: 372 kcal-->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.