Cégvilág

Jóval több a transzplantáció

Ugrásszerűen megnőtt a szervátültetések száma a transzplantációk kétharmadát adó Semmelweis Egyetemen az óta, hogy három hónappal ezelőtt Magyarország teljes jogú tagja lett a nemzetközi szervkoordinációs szervezetnek, az Eurotransplantnak.

Az Eurotransplanthoz csatlakozással a magyar betegek a szervezet valamennyi tagországától - Németországtól, Ausztriától, Belgiumtól, Hollandiától, Luxemburgtól, Szlovéniától és Horvátországtól - kaphatnak szerveket, cserébe Magyarország átadja a hazai várólistákon lévők számára alkalmatlan szívet, májat, vesét a más országokban szervátültetésre váróknak.



A Semmelweis Egyetem tájékoztatása szerint Langer Róbert, a SE Transzplantációs és Sebészeti Klinika igazgatója a Transzplantációs Centrum nyilvános ülésén elmondta: július 1-jétől október 1-ig ötven veseátültetést végeztek, kétszer annyit, mint korábban. Ha éves szinten sikerül megtartani ezt a dinamikus növekedést, akkor a vesetranszplantációk száma elérheti a 200-at, amire még sosem volt példa – tette hozzá.
Az eddigi tapasztalatok szerint a magyar betegek egyötöde, a gyerekeknek viszont nagyjából a fele kap szervet külföldről. A 16 éven aluliak már az előzetes csatlakozás során rákerültek a közös Eurotransplant várólistára, amelynek következtében ők már három-négy hónapon belül hozzájutnak a megfelelő szervhez.
A hasnyálmirigy-átültetések száma szintén nőtt: eddig átlagosan évi 2-4 ilyen beavatkozást végeztek, most csak októberig hetet. A szívtranszplantációkból is lényegesen többet végeztek, mint korábban: idén eddig összesen harminc átültetés történt, míg tavaly egész évben volt ennyi beavatkozás – közölte a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója. Merkely Béla arról is beszélt, hogy emellett harminc műszívet is beültettek, míg öt beteg végleges keringéstámogató eszközt kapott. „Ezekkel a számokkal elértük az európai átlagot, a Városmajori Klinika pedig világviszonylatban is a 25 legtöbbet transzplantáló klinika között van” – mondta.

Semmelweis transzplantáció átültetés
Kapcsolódó cikkek