BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Százötven helyről érkezik a vad

A Tatai Ipari Parkban már messziről jól látható az a vadonatúj vadfeldolgozó üzem, amely kifejezetten a minőség jegyében létesült. A Fiwi-Hűt Kft. zöldmezős beruházása jelentős lépés a cég életében

A Fiwi-Hűt Kft. külsőségeiben, berendezéseiben és felszereltségében egyaránt európai topszínvonalú üzemét augusztus végén avatták fel.

Gyenes Sándor ügyvezető igazgató a legszigorúbb szakmai és hatósági előírásoknak is maradéktalanul megfelelő feldolgozó rövid történetéről számolt be. A társaság több mint százötven vadátvevő teleppel áll kapcsolatban, sőt, ma már Szlovákiából és Horvátországból is felvásárolnak.

A horvátok uniós belépésével még tovább is szélesedtek a piaci, üzleti lehetőségek.

A jövőre 20 esztendős anyacéget 1994-ben alapították. A kezdetekkor inkább hűtőházként funkcionált a létesítmény. A folyamatosan fejlődő cég fokozatosan nőtte ki magát hazánk egyik legnagyobb vadfeldolgozó üzemmévé. Eleinte évente 200 tonna vadhús „fordult meg” az üzemben.

Napjainkra ez a mennyiség megtízszereződött.

A német kézben lévő társaság élén néhány esztendeje tulajdonosváltás történt. Erwin Gradl szülővárosában, Velburgban megépítette Európa legkorszerűbb feldolgozóját, de érzékelte, hogy a tatai cég magyarországi piaci teljesítménye is dicséretes. Ezért két éve úgy döntött, hogy Tatán is finanszíroz egy ilyen jelentős beruházást.

Gyenes Sándor hangsúlyozta, hogy a magánerős beruházáson túl pályáztak eszközbeszerzésre.

A Darányi Ignác Terv forrásaiból több mint 93,5 millió forintot nyertek. Egy másik – elbírálás alatt álló – pályázatukban eszközbeszerzés támogatásáért folyamodtak, míg a pályázás harmadik „lépcsőfokát” a zöldenergia kiterjesztése jelentené. Az üzem energiaszükségletének jelentős részét napelemekkel szeretnék majd biztosítani, a végső cél a teljes átállás. Ez azt bizonyítja, hogy bármilyen jelentős beruházásról is legyen szó, a fejlesztések nem fejeződtek be az üzem átadásával, a termelés beindulásával.

Amennyiben mindhárom „akadályt” sikerrel veszik, a befektetés teljes értéke meghaladhatja a 3 millió eurót is.

A cégnél az induláskor harmincas alkalmazotti létszámmal terveztek. Bő egy hónappal a termelés megkezdését követően már harmincnyolcan tevékenykednek az üzemben, és továbbra is várják a magasan képzett szakembereket, elsősorban a henteseket. A tervezett fejlesztések megvalósulását követően az alkalmazotti létszám egy-két éven belül megduplázódhat.

– A vad feldolgozása gondosabb munkát követel a hentesektől, mint mondjuk a sertéshúsé – emelte ki Gyenes Sándor. – Így elsősorban jól képzett szakemberek jelentkezésére számítunk.

Három nagy cél is lebeg a cégvezetés szeme előtt. A termékeikben minél magasabb feldolgozottsági szintet szeretnének elérni. Törekszenek arra, hogy a Fiwi-Hűt embléma Európa szerte közismert legyen, továbbá arra, hogy a hazai fogyasztók jobban megismerjék a vad gasztronómiai értékeit. A kiegészítő gondolat, a vásárlók meggyőzése, a vásárlói, főzési szokások átalakítása azzal, hogy a vadhús-készítmények szinte bioterméknek számítnak, árukat tekintve pedig már mindenki számára elérhetőek, megvásárolhatóak.

– Szeptember második felében költöztünk át végképp a régi telephelyünkről az újba – jegyezte meg az igazgató. – Ez idő tájt kaptuk meg a használatbavételi engedélyt a helyi önkormányzattól, majd a megyei élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóság működési, üzemelési engedélyét.

A vadfeldolgozásban – a szeptemberi szarvasbika szezontól a téli vaddisznóhajtásokon át – a január közepéig tartó időszak jelenti a munka dandárját. Az éves, mintegy 2100 tonnás forgalom 75 százalékát ekkor vezényli le a társaság. Tavaly szeptemberben 300 tonna vadat vettek át. Az új üzem beindulása sem jelentett akadály, most is képesek voltak ekkora mennyiség fogadására.

– A július-augusztusi próbaüzem során apróbb vadakat dolgoztunk fel, azaz beüzemeltük a gépsorokat – hangsúlyozta Gyenes Sándor. – Minden klappol, minden gépünk jól vizsgázott, és ez nem véletlen, hiszen ez egy topszínvonalú üzemnek számít a kontinensen. A feldolgozást tovább gyorsította egy új, automata csomagolórendszer beállítása. Ennek a technikának az értéke meghaladja a 100 ezer eurót.

-Bízom benne, hogy hosszú ideig biztos megélhetést tudunk teremteni a cégünknél dolgozóknak.

Az új élelmiszeripari létesítmény tágas, világos, a technológiai folyamatok abszolút nyomon követhetőek.

A cég tradicionális szállítója a német, olasz, francia és szlovén piacnak, az idén szeptembertől pedig Hollandia, Belgium és Litvánia is felkerült a „piaci térképükre”.

Bioterméknek tekinthető a vadhús

A hazai fogyasztók sokáig nem ismerték a vadhúst, így nem is szerepelt a mi gasztronómiánkban, vendéglátásunkban. A vadon élő állatok húsa koleszterinben szegény, viszont vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, magas tápértékű húsféleség. Nagyobb a fehérjetartalmuk, a zsírtaltalmuk pedig jóval kisebb a háziállatok húsánál. A vadhús tulajdonképpen bioterméknek tekinthető, a legegészségesebb hús, különleges gasztronómiai élményt nyújt a fogyasztónak. Árszintje a házi húsféleségek közé illeszthető. Egyes vadhústermékek olcsóbbak a marha-, birka-, vagy a nyúlhúsnál Az egészséges táplálkozás fontos eleme lehet.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.