A Fiwi-Hűt Kft. külsőségeiben, berendezéseiben és felszereltségében egyaránt európai topszínvonalú üzemét augusztus végén avatták fel.
Gyenes Sándor ügyvezető igazgató a legszigorúbb szakmai és hatósági előírásoknak is maradéktalanul megfelelő feldolgozó rövid történetéről számolt be. A társaság több mint százötven vadátvevő teleppel áll kapcsolatban, sőt, ma már Szlovákiából és Horvátországból is felvásárolnak.
A horvátok uniós belépésével még tovább is szélesedtek a piaci, üzleti lehetőségek.
A jövőre 20 esztendős anyacéget 1994-ben alapították. A kezdetekkor inkább hűtőházként funkcionált a létesítmény. A folyamatosan fejlődő cég fokozatosan nőtte ki magát hazánk egyik legnagyobb vadfeldolgozó üzemmévé. Eleinte évente 200 tonna vadhús „fordult meg” az üzemben.
Napjainkra ez a mennyiség megtízszereződött.
A német kézben lévő társaság élén néhány esztendeje tulajdonosváltás történt. Erwin Gradl szülővárosában, Velburgban megépítette Európa legkorszerűbb feldolgozóját, de érzékelte, hogy a tatai cég magyarországi piaci teljesítménye is dicséretes. Ezért két éve úgy döntött, hogy Tatán is finanszíroz egy ilyen jelentős beruházást.
Gyenes Sándor hangsúlyozta, hogy a magánerős beruházáson túl pályáztak eszközbeszerzésre.
A Darányi Ignác Terv forrásaiból több mint 93,5 millió forintot nyertek. Egy másik – elbírálás alatt álló – pályázatukban eszközbeszerzés támogatásáért folyamodtak, míg a pályázás harmadik „lépcsőfokát” a zöldenergia kiterjesztése jelentené. Az üzem energiaszükségletének jelentős részét napelemekkel szeretnék majd biztosítani, a végső cél a teljes átállás. Ez azt bizonyítja, hogy bármilyen jelentős beruházásról is legyen szó, a fejlesztések nem fejeződtek be az üzem átadásával, a termelés beindulásával.
Amennyiben mindhárom „akadályt” sikerrel veszik, a befektetés teljes értéke meghaladhatja a 3 millió eurót is.
A cégnél az induláskor harmincas alkalmazotti létszámmal terveztek. Bő egy hónappal a termelés megkezdését követően már harmincnyolcan tevékenykednek az üzemben, és továbbra is várják a magasan képzett szakembereket, elsősorban a henteseket. A tervezett fejlesztések megvalósulását követően az alkalmazotti létszám egy-két éven belül megduplázódhat.
– A vad feldolgozása gondosabb munkát követel a hentesektől, mint mondjuk a sertéshúsé – emelte ki Gyenes Sándor. – Így elsősorban jól képzett szakemberek jelentkezésére számítunk.
Három nagy cél is lebeg a cégvezetés szeme előtt. A termékeikben minél magasabb feldolgozottsági szintet szeretnének elérni. Törekszenek arra, hogy a Fiwi-Hűt embléma Európa szerte közismert legyen, továbbá arra, hogy a hazai fogyasztók jobban megismerjék a vad gasztronómiai értékeit. A kiegészítő gondolat, a vásárlók meggyőzése, a vásárlói, főzési szokások átalakítása azzal, hogy a vadhús-készítmények szinte bioterméknek számítnak, árukat tekintve pedig már mindenki számára elérhetőek, megvásárolhatóak.
– Szeptember második felében költöztünk át végképp a régi telephelyünkről az újba – jegyezte meg az igazgató. – Ez idő tájt kaptuk meg a használatbavételi engedélyt a helyi önkormányzattól, majd a megyei élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóság működési, üzemelési engedélyét.
A vadfeldolgozásban – a szeptemberi szarvasbika szezontól a téli vaddisznóhajtásokon át – a január közepéig tartó időszak jelenti a munka dandárját. Az éves, mintegy 2100 tonnás forgalom 75 százalékát ekkor vezényli le a társaság. Tavaly szeptemberben 300 tonna vadat vettek át. Az új üzem beindulása sem jelentett akadály, most is képesek voltak ekkora mennyiség fogadására.
– A július-augusztusi próbaüzem során apróbb vadakat dolgoztunk fel, azaz beüzemeltük a gépsorokat – hangsúlyozta Gyenes Sándor. – Minden klappol, minden gépünk jól vizsgázott, és ez nem véletlen, hiszen ez egy topszínvonalú üzemnek számít a kontinensen. A feldolgozást tovább gyorsította egy új, automata csomagolórendszer beállítása. Ennek a technikának az értéke meghaladja a 100 ezer eurót.
-Bízom benne, hogy hosszú ideig biztos megélhetést tudunk teremteni a cégünknél dolgozóknak.
Az új élelmiszeripari létesítmény tágas, világos, a technológiai folyamatok abszolút nyomon követhetőek.
A cég tradicionális szállítója a német, olasz, francia és szlovén piacnak, az idén szeptembertől pedig Hollandia, Belgium és Litvánia is felkerült a „piaci térképükre”.
Bioterméknek tekinthető a vadhús
A hazai fogyasztók sokáig nem ismerték a vadhúst, így nem is szerepelt a mi gasztronómiánkban, vendéglátásunkban. A vadon élő állatok húsa koleszterinben szegény, viszont vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, magas tápértékű húsféleség. Nagyobb a fehérjetartalmuk, a zsírtaltalmuk pedig jóval kisebb a háziállatok húsánál. A vadhús tulajdonképpen bioterméknek tekinthető, a legegészségesebb hús, különleges gasztronómiai élményt nyújt a fogyasztónak. Árszintje a házi húsféleségek közé illeszthető. Egyes vadhústermékek olcsóbbak a marha-, birka-, vagy a nyúlhúsnál Az egészséges táplálkozás fontos eleme lehet.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.