BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szelíd édességek krémesen

Utcán sütve, vagy ha betérünk egy cukrászdába, pürének mindenki szereti. Pedig a gesztenye ennél többre is képes. Finom és krémes édességeket készíthetünk belőle

Az ókori rómaiak egyik fontos tápláléka volt, magjából lisztet készítettek, amit sütéshez használtak. A szelídgesztenye csonthéjas termése gazdag káliumban, foszforban, kalciumban. Nem igazán fogyókúrás étel, sok szénhidrátot, zsírt is tartalmaz. 100 grammja mintegy 190 kcal.

A fényes, barna termés pirítva nagyon finom csemege, a hideg napokon szívesen vásároljuk az utcai árusoknál, már csak azért is, mert az illatának igencsak nehéz ellenállni. A frissen sült gesztenye átmelegíti a hideg kezeket és a gyomrot is. Pépjéből leggyakrabban pürét készítünk, sok sok tejszínhabbal, ki hogy szereti. De ennél többre képes! Desszertekhez bátran használhatjuk, finom krémeket is készíthetünk belőle. Lehet belőle töltelék piskótatekercsbe, golyókká formázhatjuk, amelyek belsejébe aszalt szilvát rejthetünk. Tejszínnel megfőzve finom szósz lesz, amit kelt tészták mellé ajánlunk. Egészben, kicsit összevagdalva muffinok, kalácsok tésztájába szórhatjuk.

Vigyázat! A szelídgesztenyét nem szabad összekeverni a vadgesztenyével, amelynek termése nem ehető. Bármennyire is hasonlítanak, nem rokonok!

Rumos gesztenyekúp

Hozzávalók 16 darabhoz: A piskótához: 4 tojás, 8 dkg cukor, 8 dkg liszt. A tetejére: 32 szem magozott meggybefőtt, 0,5 dl rum 50 dkg gesztenyemassza, 10 dkg étcsokoládé, 2 ek. olaj, 2 dkg kakaópor.

Elkészítés:

1. A piskótához kibélelünk sütőpapírral egy sütőlapot. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját kikeverjük a cukorral, felváltva beledolgozzuk a lisztet és a tojáshabot. A masszát 8-10 mm vastagon a tepsire simítjuk, és a sütőben 5-8 percig sütjük. A sütőből kivéve a piskótát a papír segítségével hideg felületre húzzuk. Két-három perc várakozás után lisztezett deszkára átfordítjuk. Lehúzzuk a papírt, majd kihűtjük a piskótát.

2. A meggyet harminc percre beáztatjuk a rumba, majd leszűrjük, a levével simára keverjük a gesztenyemasszát, és 16 egyenlő részre szétosztjuk.

3. A piskótalapból 16 darab karikát szúrunk ki. Mindegyik gesztenyekupac közepére két szem rumos meggyet teszünk. Ezeket kell megformázni kúp alakúra, és utána rátehetjük a piskótára.

4. A csokoládét a csomagon olvasható utasítás szerint érdemes felolvasztani, aztán elkeverjük az olajjal. A kúpok felét a csokoládéba, a másik felét pedig a kakaóporba forgatjuk bele.

1 darab: 130 kcal





Elkészítés:

1. A piskótához kibélelünk sütőpapírral egy sütőlapot. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját kikeverjük a cukorral, felváltva beledolgozzuk a lisztet és a tojáshabot. A masszát 8-10 mm vastagon a tepsire simítjuk, és a sütőben 5-8 percig sütjük. A sütőből kivéve a piskótát a papír segítségével hideg felületre húzzuk. Két-három perc várakozás után lisztezett deszkára átfordítjuk. Lehúzzuk a papírt, majd kihűtjük a piskótát.

2. A meggyet harminc percre beáztatjuk a rumba, majd leszűrjük, a levével simára keverjük a gesztenyemasszát, és 16 egyenlő részre szétosztjuk.

3. A piskótalapból 16 darab karikát szúrunk ki. Mindegyik gesztenyekupac közepére két szem rumos meggyet teszünk. Ezeket kell megformázni kúp alakúra, és utána rátehetjük a piskótára.

4. A csokoládét a csomagon olvasható utasítás szerint érdemes felolvasztani, aztán elkeverjük az olajjal. A kúpok felét a csokoládéba, a másik felét pedig a kakaóporba forgatjuk bele.

1 darab: 130 kcal Gesztenyés párnácska Hozzávalók körülbelül 30 darabhoz: 50 dkg (1 csomag) fagyasztott vajastészta, 25 dkg (1 csomag) fagyasztott gesztenyemassza, 3 ek. rum, 1 tojás, 1 ek. liszt a nyújtáshoz, 1 ek. porcukor.

Elkészítés:

1. A vajastésztát és a gesztenyemasszát szobahőmérsékleten hagyjuk kiengedni. A kiengedett vajastésztát kinyújtjuk a lisztezett deszkán 3-4 milliméter vastagra, majd 7 centiméteres kiszúróval (lehet vastagabb falú üvegpohár is) kiszúrjuk.

2. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A gesztenyemasszát kikeverjük a rummal, és mindegyik tésztakörre teszünk egy kiskanálnyit.

3. A tészta széleit megkenjük felvert tojással, egymásra hajtjuk, és a széleket villával szép egyenletesen lenyomkodjuk, majd a tetejét is lekenjük a tojással.

4. Sütőpapírral bélelt lapra egymás mellé rendezzük, és az előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük. Ha kész, hagyjuk kihűlni, majd porcukorra meghintve tálaljuk.

1 darab: 165 kcal Meggyes gesztenyehab Hozzávalók 4 személyre: fél dl rum, 4 ek. cukor, 10 dkg aszalt meggy, 25 dkg cukrozott gesztenyemassza, 4 dl tejszín, Az öntethez: 1/2 dl rum, 10 dkg mogyorókrém.

Elkészítés:

1. A rumot jól elkeverjük a cukorral, beleszórjuk az aszalt meggyet, majd kevés vizet öntünk hozzá, és körülbelül 5 percig forraljuk. Utána leszűrjük, a levet megőrizzük, a meggyet kicsit kinyomkodjuk. A meggyből félreteszünk 16-20 szemet, a többit apróra összevágjuk.

2. A gesztenyemasszát szobahőmérsékleten hagyjuk kiengedni, majd a meggylevet krémesre keverjük vele. A tejszínt kemény habbá verjük, és háromnegyed részét kíméletesen, 2-3 részletben a gesztenyemasszához dolgozzuk, majd 20 percre hűtőbe tesszük pihentetni.

3. Az öntethez a rumot ugyanannyi vízzel összeforraljuk, majd beledolgozzuk a mogyorókrémet. Amint elolvadt, levesszük, és a félretett egész meggyeket belekeverjük.

4. Tálalás előtt két leveseskanállal megformázzuk a gesztenyehabot (de használhatunk fagyis kanalat is, ha van otthon), mellé tesszük a maradék tejszínhabot, végül körélocsoljuk a csokis-meggyes öntetet.

1 adag: 770 kcal-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.