BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Három tejesember összefogott

Egy kanyargós szakmai életút fontos állomásaként, nagyszüleinek példáját követve „tejesember” lett Takács Antalból, pontosabban egy innovatív tejüzem egyik irányítója

– Már gyerekkoromban is nagyon szerettem a kenyeret, a tejet – indítja a hatvanas évekből a beszélgetést Takács Antal. – Tatán az utcánkbeli péktől kaptam az előbbi, nagyapámtól, akit „tejes Takácsként” ismertek városszerte, az utóbbi indíttatást. Három évtizedes „hallgatás" után jött elő nálam vállalkozóként is a pékárúk és a tejtermékek szeretete, az utóbbi az újabb. Egy nem régóta működő tejüzemet vettünk át Komárom határában, a véletlenek szerencsés találkozásának köszönhetően.

Megtudjuk, hogy Győrben ismerte meg Kovács Balázst, akinek saját kis sajtműhelye volt. Elkezdtek beszélgetni arról, mennyi finom, egyedi tejterméket lehetne előállítani, de azok bevezetésére kapcsolatrendszerre van szükség. Éppen jókor kezdtek közösen tervezgetni, mert egy másik találkozás révén megkapták a megoldáshoz vezető kulcsot.

– Évtizedes barátság köt össze Takács Tónival – mondja dr. Vida Sádor, a komáromi székhelyű Solum Zrt. elnök-igazgatója. – Egy régebbi közös vállalkozásunkban ő volt az ötletgazda, és együtt felépítettünk egy olyan céget, amely a kilencvenes évek közepén Magyarországon igazi kurióziumnak számított.

- Aztán az élet ismételte önmagát. A közelmúltban is találkoztunk, s megbeszéltük az eltelt időszak történéseit, mindazt, ami a napi munkánkkal kapcsolatos. Megmutattam az új tejüzemünket – azonnal felcsillant a szeme. Már akkor tudtam, hogy ismét együtt fogunk dolgozni. Hamar megegyeztünk: elmondtam, hogy szükség lenne a kapcsolatrendszerére, fel kellene építeni egy kisebb vállalkozást. Azt mondta, neki ez kihívás, és rábólintott.

– Mindehhez még hozzátartozik, hogy a kezdetektől nálunk dolgozik Magyarország legnevesebb technológusa, Schultz Ferenc, aki több neves céget vitt sikerre – teszi hozzá Takács Antal. – Szó szerint a nulláról indult a tejüzem a Solum tehenészetének tőszomszédságában, ma már 2000-3000 liter tejet dolgozunk fel naponta, de a szám folyamatosan nő. Most hatan vagyunk főállásban, az árbevétel 5-6 millió havonta. Ezt a tervek szerint jövőre megnégyszerezzük.

- Gyakorlatilag hónapról hónapra bővül a termékek köre – tudjuk meg Schultz Ferenctől. – Természetesen a tej marad az alap, ebből kétféle készül, a Komáromi és a Grass. Van már saját túrónk, vajunk, joghurtunk, kefírünk, még madártejünk is. Hangsúlyozom, hogy ezek úgynevezett prémium termékek; nem akartunk és a jövőben sem akarunk versenyezni a szupermarkatekben kapható tömegáruval, de szeretnénk minél szélesebb körben megismertetni termékeinket, ezért nagyon sok kóstolót, bemutatót szervezünk.

A beszélgetés során a szakemberek megegyeznek: nagyot kellene „dobbantani" a szakmában, mint a borászoknak. A magyar tej és a tejtermékek állják a versenyt bármelyik import termékkel – csak éppen ezt tudatosítani kellene határainkon innen és túl egyaránt. Nem vagyunk tisztában azzal, micsoda értékeink vannak.

Naponta ellenőrzik a nagydíjas termék minőségét

– A tehenek különleges, úgynevezett mela dry takarmányt kapnak, magyarázza Kovács Balázs a tejüzemben. Ez Omega 3-mal dúsított, így a fejőházból vezetékeken érkező tej közvetlenül tartalmazza a fontos adalékanyagot. Mindig bevizsgálják a savfokot, a csíraszámot, a zsírtartalmat – ez minimum 3,5 százalékos –, és ellenőrzésre is küldenek a szállításra váró tejből nap mint nap. A termékük az Országos Mezőgazdasági Kiállításon és Vásáron nagydíjas lett. Az egyedi, különleges tejsavójukat szintén mostanában vezetik be a piacra, ennek a saját baktériumtenyészet ad különleges ízharmóniát.

Sportegyesületek, konditermek érdeklődnek, érkezett már megkeresés Írországból,a hónap végén indul az első szállítmány Romániába.



Sportegyesületek, konditermek érdeklődnek, érkezett már megkeresés Írországból,a hónap végén indul az első szállítmány Romániába. Névjegy – Takács Antal négy lányt nevel, kedvenc konyhája a kínai és a belga Tatán született, de immár 30 éve ezer szállal kötődik Tatabányához. Végzettsége geológus, 13 évig dolgozott a Tatabányai Szénbányáknál. Ott volt 1978. február 16-án a XII/A aknai robbanásnál, az ott történtek nagyban befolyásolták későbbi életvitelét. Nagyszülei Tatán a „Tejes Takácsok", ma úgy látja, ez meghatázozza egész életet. Egy alapítvány létrehozója és titkára, mára több mint 200 diákot támogatnak. Kedvenc konyhája a kínai és a belga, kedvenc bora a villányi, azok közül a rozé. Imádja a zenét, régebben még próbálkozott is; nagyon büszke rá, hogy többször együtt játszott Török Ádámmal és Carlos Martinssal, a nagyszerű gitásossal. Felesége Bakulár Júlia, sikeres üzletasszony. Négy lánya van: Teodóra, Petra, Fanni, Luca.-->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.