Cégvilág

Veri a beteg az orvosát

A magyar orvosok nagy része túlterhelt, feleslegesen túlbonyolított adminisztrációs munkára kényszerített, és nagyjából minden tízedik doktort legalább egyszer már fizikailag is bántalmaztak – derül ki egy friss kutatásból.

A Szinapszis Piackutató igazából az orvosi és a beteg jogokat vizsgálta, azt, hogy mennyire vannak tisztában az őket érintő egészségügyi jogokkal, illetve mit gondolnak a felek egymásról e kérdést illetően.

Az orvosok meglehetősen kritikusak önmagukkal szemben: 16 százalékuk egyáltalán nem, további 45 százalékuk inkább nem tartja felkészültnek az orvostársadalmat a betegjogokkal kapcsolatos kérdések, helyzetek kezelésére, és csak 36 százalékuk gondolja felkészültnek magát, illetve kollegáit. A betegek ennél sokkal pozitívabban látják a helyzetet, esetükben ugyanis több mint 70 százalék azok aránya, akik szerint a doktorok kellő tudással és készségekkel rendelkeznek a vitás helyzetek megfelelő reagálására.

Minél gyakrabban találkozik egy orvos a gyakorlatban jogi problémákkal, valamelyest felkészültebbnek érzi magát a nem várt események kezelésére is. Így a sebészek és a nőgyógyászok élen járnak ebben, e két területen a legtöbb ugyanis a jogi probléma.

A felmérésben részt vevő orvosok 32 százaléka ellen indítottak már eljárást tevékenysége során, további 40 százalékukat „csak” megfenyegették ezzel. Az elégedetlenek közel 90 százaléka érezte úgy, bár oka lett volna e lépések megtételére, végül nem lépett: 70 százalék a hosszadalmas procedúrától riadt vissza, 44 százalék a felmerülő költségektől, de még mindig van 32 százalék, aki nem tudja, hová kellene fordulnia panaszával.

Ha be nem is perelték, a megkérdezett doktorok 12 százaléka szenvedett el viszont már fizikai bántalmazást betegétől, és további 20 százalékuk hallott ilyen esetről közvetlen környezetében. Nyilván a tekintélytisztelet miatt, a fiatal doktorok körében lényegesen nagyobb arányban fordul elő ilyesmi, és az alacsonyabban iskolázott, nehezebb szociális helyzetű betegkörrel rendelkező orvosok esetén jóval gyakoribb a fizikai atrocitás és a jogi fellépés is.

A Szinapszis adatai szerint a betegek többsége nem az orvosi ellátás színvonalát, hanem az orvos hozzáállását kritizálja. Az egészségügyi ellátással való elégedetlenség legfőbb oka mindkét fél esetében ugyanaz: a nem megfelelő bánásmód és hangnem, és a betegek csaknem 40 százaléka továbbra is elégtelennek tartja a tájékoztatást.
Érdekes, hogy míg az orvosok úgy látják: a bíróságok elfogultak az orvosokkal szemben, a betegek irányában, a lakosság állítja: az orvosi hiba még mindig tabunak számít.

jog bántalmazás beteg kutatás Szinapszis orvos
Kapcsolódó cikkek