BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zöld és fehér ehető virágok

A brokkoli és a karfiol a vegetáriánusok kedvenc alapanyagai közé tartozik. Hússal keverve is remek, érdemes gyakran fogyasztani, mert nagyon egészséges

A fejes káposzta közeli rokonai a brokkoli és a karfiol. Igaz, nem leveleit, hanem virágát fogyasztjuk. Leggyakrabban rózsáira bontva kerül az ételbe, de zsenge szára is ehető.

A brokkolit már a rómaiak is kedvelték, később a francia konyhában is meghonosodott. Magyarországon először a karfiol vált népszerűvé, majd később zöld társa, a brokkoli is meghonosodott. Mindkettő rendkívül egészséges, rostokban gazdag, fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják.

A vegetáriánusok rendkívül változatosan készíthetik, de nem csak ők fogyaszthatják. Húsokkal társítva is fantasztikus.Első sorban levesekbe kerül, de rakottasokhoz is remek alapanyag. Péppé törve töltelék, zöldségpogácsa készülhet belőle, de szórhatjuk salátákba is. Megpárolva tökéletes köret húsok mellé. Szeretjük kirántva, tartármártással, és a keleti konyhában is egyre gyakrabban láthatjuk. Ügyeljünk arra, hogy ne főzzük péppé, akkor a legfinomabb ha kissé roppanós.

A karfiol és a brokkoli keresztezéséből született meg a pagodakarfiol, ami nemcsak finom, rendkívül látványos zöldség. Elkészítése megegyezik a „szüleiével”.

Keleti szűzcsíkok

Hozzávalók 4 személyre:

25 dkg brokkolirózsa, 1 szál póréhagyma, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg fejes káposzta, 50 dkg szűzpecsenye, 3 ek. olaj, 1 ek. szójaszósz, 1 mk. őrölt gyömbérpor, 2 dkg pirított szezámmag

Elkészítés:

1. A brokkolirózsákat sós, forró vízben 5-8 percig főzzük, hideg vízbe szedjük, leszűrjük. A pórét, a sárgarépát, a káposztát megtisztítjuk, vékony csíkokra vágjuk.

2. A húst megmossuk, leszárítjuk, 1 cm-es csíkokra vágjuk, az olajon 2-3 percig pirítjuk.

3. Az olajon 4-5 percen át pirítjuk, a káposzta- és sárgarépacsíkokat, hozzáadjuk a hagymát, visszatesszük a húst. Sózzuk, megszórjuk gyömbérrel és erős paprikával. Beletesszük a brokkolirózsákat, a szójaszószt, 2-3 perc alatt összepároljuk. A tűzről levéve rászórjuk a szezámmagot.

1 adag: 578 kcal





25 dkg brokkolirózsa, 1 szál póréhagyma, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg fejes káposzta, 50 dkg szűzpecsenye, 3 ek. olaj, 1 ek. szójaszósz, 1 mk. őrölt gyömbérpor, 2 dkg pirított szezámmag

Elkészítés:

1. A brokkolirózsákat sós, forró vízben 5-8 percig főzzük, hideg vízbe szedjük, leszűrjük. A pórét, a sárgarépát, a káposztát megtisztítjuk, vékony csíkokra vágjuk.

2. A húst megmossuk, leszárítjuk, 1 cm-es csíkokra vágjuk, az olajon 2-3 percig pirítjuk.

3. Az olajon 4-5 percen át pirítjuk, a káposzta- és sárgarépacsíkokat, hozzáadjuk a hagymát, visszatesszük a húst. Sózzuk, megszórjuk gyömbérrel és erős paprikával. Beletesszük a brokkolirózsákat, a szójaszószt, 2-3 perc alatt összepároljuk. A tűzről levéve rászórjuk a szezámmagot.

1 adag: 578 kcal Brokkolis csirkecomb rösztivel Hozzávalók 4 személyre:

20 dkg brokkoli, 2 zsemle, 4 csirkecomb, 1 tojás, 1 ek. sültcsirke-fűszerkeverék, 6 ek. olaj, 2 fej vöröshagyma, 1 alma, 40 dkg burgonya.

Elkészítés:

1. A brokkolit rózsáira szedjük, megmossuk, 8 percig főzzük, hideg vízbe szedjük, leszűrjük, gorombára összevágjuk. A zsemléket beáztatjuk. A húst megmossuk, a bőrét ujjunkkal felfeszítjük. A zsemléket kinyomkodjuk, összekeverjük a tojással, a brokkolival, sóval, borssal ízesítjük.

2. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A combokon a bőr alá töltjük a tölteléket, a csirke-fűszerkeverékkel megszórjuk, tepsibe tesszük, meglocsoljuk 3 evőkanál olajjal, aláöntünk egy deci vizet, és a sütőben 60 percig sütjük. Közben gyakran locsolgatjuk, 40 perc után mellé helyezzük a cikkekre vágott hagymát, almát, és így sütjük készre.

3. A körethez a burgonyát megmossuk, héjában puhára főzzük, majd leszűrjük, meghámozzuk, és lereszeljük. Felforrósítjuk a maradék olajat, megfuttatjuk benne a pórét, rátesszük a reszelt burgonyát, sózzuk, borsozzuk, és összepirítjuk. Tányérra tesszük a burgonyát, mellé a sült combokat, a hagymát, az almát. A szaftjával meglocsolva tálaljuk.

1 adag: 735 kcal Karfiol-brokkoli leves palacsintametélttel Hozzávalók 4 személyre:

20 dkg karfiol, 20 dkg brokkoli, 10 dkg sárgarépa, 1/2 szál póréhagyma, 1 ek. vaj, 2 zöldségleveskocka, 1 ek. vágott petrezselyem, A palacsintametélthez: 1 tojás, 6 dkg liszt, 1 mk. szárított bazsalikom, 4 ek. olaj

Elkészítés:

1. A karfiolt, a brokkolit megtisztítjuk, kis rózsákra szedjük. A répát, a pórét fél karikákra vágjuk.

2. A vajon megfuttatjuk a hagymát, felöntjük bő egy liter vízzel. Amikor forr, belemorzsoljuk a leveskockát, beletesszük a karfiolrózsákat, csipetnyi sóval, cukorral ízesítjük, és kíméletesen főzzük.

3. Ha a karfiol félig puha, beletesszük a sárgarépát, a brokkolit, kevés borsot, és roppanósra főzzük. Megszórjuk a petrezselyemmel.

4. A palacsintametélthez a tojást elkeverjük a liszttel, csipetnyi sóval, bazsalikommal ízesítjük, kevés vízzel palacsintatésztát keverünk. A masszából palacsintát sütünk, feltekerjük. Vékonyra metéljük, a leves tetejére tesszük.

1 adag: 195 kcal-->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.