BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kisütötték, hogy fagyasztanak

Forróság, fagy, fejlesztések: mindhárom nélkülözhetetlen a Vita-Sütő Kft.-nél, jellemzi a mindennapokat, tudtuk meg Kiss Györgyné és Kiss Csaba ügyvezető igazgatótól

Komárom-Esztergom megye egyik legnagyobb sütőipari cégének kisbéri telephelyét mutatja be kérésünkre egy „terepbejárás” keretében a komáromi székhelyű Vita-Sütő Kft. két ügyvezető igazgatója.

– Itt gyártjuk a fagyasztott termékeinket, az idén lesz húsz éve, hogy ebbe belevágtunk – emlékezik Kiss Györgyné. – Vasárnap esténként kezdünk és általában szombat délutánig megy a munka. Folyamatosak a megrendelések a látványpékségeket üzemeltető nagy üzletláncoktól, amelyek a termékeinket szinte azonnal el is szállítják, ezért nincs szükség túl nagy raktárra.

A kilencvenes évek elején még csak tíz ember foglalkozott fagyasztott termékekkel, most százhúszan dolgoznak Kisbéren. Először a leveles termékek gyártását nézzük meg; egyrészt a gyártást, másrészt az új termékek előkészítését.

– Kakaós csiga, túrós táska, meggyes rácsos... – sorolja Kiss Csaba. – Húsz éve nem tartott volna sokkal tovább felsorolni, hogy mi készül nálunk, manapság 90 különféle termék közül választhatnak a megrendelők. Mint láthatja, szakembereink éppen egy újat tesztelnek, mindig van és lesz valami új a palettán.

Megtudjuk, hogy részben az adalékanyagokat szállítók ötletei alapján születnek az új péksütemények, másrészt egy-egy partner hoz mintadarabot: „Ilyet kérek két héten belül!” Ilyenkor még feszítettebb a tempó, hiszen ipari körülmények között kell vizsgálni a minőséget, az összetevők pontos arányát. Amikor ez megtörtént, következhet a gyártás, amely során pontosan egyforma termékek készülnek.

– Nagyrészt svájci gépeink vannak. Bár drágák voltak, ugyanakkor nagyon megbízhatóak, így nincsen minőségi reklamáció – hangsúlyozza Kiss Györgyné. – Nagy a verseny a piacon, minden apróságra oda kell figyelni a határidőktől a darabszámon át a csomagolásig, mindvégig betartva a legszigorúbb technológiai előírásokat.

Még két fontos szó kívánkozik ide: fegyelem, figyelem. Ha érkezik egy-egy kamion a Bakonyalja fővárosába, Kisbérre, akkor nem lehet azt mondani, hogy várjon már pár órát: azonnal tele kell pakolni, mert már érkezik a következő.

– Az ország fagyasztott pékárút gyártó cégei között dobogósok vagyunk – folytatja Kiss Györgyné. – Ahhoz, hogy ezt a pozíciót megőrizzük, olyan gépekre van szükség, amit most nézünk meg...

Egy hatalmas csarnokba érkezünk, ahol az egyik fal mellett egy 60 méter hosszú gépóriás gyomra nyeli el éppen a kelesztett császárzsemléket, amelyek a másik végén csomagolásra készen bukkannak elő. Rövid idő múlva a hűtőházban várják, merrefelé viszik őket tovább néhány óra, esetleg egy-két nap múlva. Most éppen éjjel-nappal dolgozik, akciós a zsemle, bőven fogy belőle.

– Tavalyelőtt vásároltuk ezt a gépsort, amely Magyarországon egyedülálló – tudjuk meg Kiss Csabától. – Teljesen automatizált, egy ember irányítja, óránként 10 000–15 000 kifli vagy zsemle készülhet el így. Egyébként azért üres a csarnok nagyobb része, mert terveink szerint áprilisban érkezik egy újabb ilyen gép. Az előzetes felmérések alapján annál sem lesz sok üresjárat.

A magyar tulajdonú cégnél Kiss Györgyné és fia, Kiss Csaba büszke arra, hogy önerőből tudják megoldani a fejlesztéseket, és persze arra, hogy összesen több mint 300 család megélhetését biztosítják.

- Az utóbbi két évtized során minden nehézség ellenére őrzik-megőrzik ezt a létszámot. A komáromi és a tatai telephelyen a hagyományos valamint a tartósított termékek készülnek. Ezek a környéken, tehát Komárom-Esztergom megye nyugati felében találnak nap mint nap gazdára.

– Nyomottak az árak, sok a pék, még számon tartani is nehéz a kisebb-nagyobb konkurenciát – mondja a két ügyvezető igazgató.

– Hiszünk abban, hogy amíg Kisbéren eljut a 230 fokos kemencékből a mínusz 18 fokos hűtökig a pékárú – vagy a másik két városban először a hajnali órákban a még meleg termékek a boltokba –, folyamatosan törekednünk kell a partnerek megtartására, újak keresésére. Ahol manapság a mi szakmánkban kényelmesen hátradőlnek, ott nagy bajok vannak.

Névjegy: Kiss Csaba

Tatabányán született 1975-ben. Már kétéves kora óta rendszeresen jár pékségekbe. A Modern Üzleti Tudományok Főiskoláján szerzett diplomát 1996-ban. A Vita-Sütő Kft.-nél kereskedelmi vezető, majd 2012-től ügyvezető igazgató. Nős, két gyermekük van, Patrik és Odett. Hobbija a tenisz.




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.