Egyszerűen elkészíthető, nem drága, és mindenki kedveli. Kevés ilyen étel van, de a palacsinta ezek közé tartozik. Eredete a római korra vezethető vissza. A légió katonái bronzból készült pajzsukon vagy kövön sütötték a kerek, lisztből vízzel, sóval készített lepényt, a placentát. Kisebb-nagyobb átalakulás után sok nemzet konyhájában vált kedvenccé.
A magyar konyhába német közvetítéssel érkezett. A legkedveltebb változatait lekvárral, kakaóval, vagy túróval töltik, és édesen fogyasztják. Leghíresebb a Gundel-palacsinta, ami diós-mazsolás töltelékkel készül, csokoládéöntettel leöntve.
A sós változatok között is megalkottuk a magunkét, a Hortobágyi húsos palacsinta a magyaros menük kedvenc előétele. A darált pörkölthússal töltött, tejfölös mártásban kínált batyuk nemcsak finomak, de laktatnak is.
Nem is gondolnánk, milyen változatosan tálalhatjuk a vendégeknek. Lehet édes, lehet sós, lehet tekerni, hajtogatni, egymásra rétegezni, vagy batyut készíteni belőle. A töltelékek sora pedig szinte végeláthatatlan lehet, ki mit kedvel. Mi most a sós változatokat ajánljuk. Vendégvárónak is tökéletes, látványos falatokat, tortát is formázhatunk belőle.
A töltelékhez: 1 fej vöröshagyma, 6 ek. olaj, 60 dkg darált marhahús, 1 mk. szárított oreganó, 30 dkg cukkini, 1 ek. liszt.
Elkészítés:
1. A hagymát felaprítjuk, olajon megfuttatjuk. Rátesszük a darált húst, fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk az oregánóval. Kevés vizet öntünk alá, és letakarva a húst puhára pároljuk.
2. A palacsinta hozzávalóit simára keverjük, a szokásos módon kb. 16 palacsintát sütünk.
3. A cukkinit 3-4 mm vastag karikákra vágjuk, a maradék olajon megfuttatjuk, sózzuk, borsozzuk.
4. Amikor puha a hús, megszórjuk a liszttel, elkeverjük, 1-2 percig még pirítjuk, és öntünk alá kevés vizet, hogy krémes legyen.
5. A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. Olajjal lekenünk egy sütőlapot, ráteszünk egy palacsintát, vékonyan megkenjük a krémes darált hússal, majd cukkiniszeleteket teszünk rá.
Ezt beborítjuk palacsintával, és megismételjük a töltést, amíg a palacsinta elfogy. Utána betakarjuk alufóliával, és a sütőben 10-15 percig sütjük. Paradicsomraguval meglocsolva tálaljuk.
1 adag: 1007 kcal
A töltelékhez: 1 fej vöröshagyma, 6 ek. olaj, 60 dkg darált marhahús, 1 mk. szárított oreganó, 30 dkg cukkini, 1 ek. liszt.
Elkészítés:
1. A hagymát felaprítjuk, olajon megfuttatjuk. Rátesszük a darált húst, fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk az oregánóval. Kevés vizet öntünk alá, és letakarva a húst puhára pároljuk.
2. A palacsinta hozzávalóit simára keverjük, a szokásos módon kb. 16 palacsintát sütünk.
3. A cukkinit 3-4 mm vastag karikákra vágjuk, a maradék olajon megfuttatjuk, sózzuk, borsozzuk.
4. Amikor puha a hús, megszórjuk a liszttel, elkeverjük, 1-2 percig még pirítjuk, és öntünk alá kevés vizet, hogy krémes legyen.
5. A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. Olajjal lekenünk egy sütőlapot, ráteszünk egy palacsintát, vékonyan megkenjük a krémes darált hússal, majd cukkiniszeleteket teszünk rá.
Ezt beborítjuk palacsintával, és megismételjük a töltést, amíg a palacsinta elfogy. Utána betakarjuk alufóliával, és a sütőben 10-15 percig sütjük. Paradicsomraguval meglocsolva tálaljuk.
1 adag: 1007 kcal Burgonyás palacsintatorta tejföllel, reszelt sajttal Hozzávalók 4 személyre: 35 dekagramm burgonya, 2 tojás, 25 dekagramm liszt, 2 deciliter tej, 2-3 evőkanál olaj, 3 deciliter tejföl, 15 dekagramm reszelt füstölt sajt.
Elkészítés:
1. A burgonyát héjában puhára főzzük. Leszűrjük, kicsit hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk, és összetörjük.
2. A tojásokat egy csipetnyi sóval, a liszttel, a tejjel és kevés vízzel palacsintatésztává keverjük. Beledolgozzuk a főtt burgonyát is. Vékonyan kiolajozott palacsintasütőben a hagyományos módon palacsintákat sütünk.
3. Vékonyan kiolajozunk egy hőálló tálat, amire rárétegezzük a palacsintákat, mint egy tortát. Megkenünk minden réteget tejföllel, és megszórjuk kevés reszelt sajttal. Addig folytatjuk, amíg minden palacsinta elfogy. A sütőt Celsius fokra előmelegítjük, a palacsintatortát tíz percig sütjük, hogy a teteje megpiruljon. Szeletelve köretnek is jó, de önállóan is tálalhatjuk. Utóbbi esetben adjunk hozzá még egy kevés tejfölt.
1 adag: 412 kcal Húsos palacsintatekercs Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
40 dkg csirkemell, 1 szál póréhagyma, 1 paprika, 2 paradicsom, 2 ek. olaj, 4 ek. ketchup.
A palacsintához: 15 dkg liszt, 25 dkg kukoricaliszt, 2 tojás, olaj.
Elkészítés:
1. A húst megmossuk, kevés sós vízben puhára főzzük, majd kivesszük (a levét megőrizzük), és amikor langyos, nagyon apróra összevágjuk.
2. Közben megtisztítjuk, apróra vágjuk a pórét, a paprikát, a paradicsomot. Az olajon megfuttatjuk a pórét, majd rátesszük a paprikát, a paradicsomot, sózzuk és borsozzuk. Belekeverjük a ketchupot és a hús főzőlevéből 1 decilitert. Összerottyantjuk, beletesszük a húst, és félretesszük hűlni.
3. A palacsintatésztához simára keverjük a lisztet, a kukoricalisztet, a tojást, egy csipetnyi sót, körülbelül 6-7 deciliter vízzel. De figyelem, ne legyen túl híg! Kiolajozott, forró palacsintasütőben a hagyományos módon palacsintákat sütünk. Minden palacsintát megkenünk a töltelékkel, utána szorosan feltekerjük, és 2-3 darabra vágjuk. Megtűzzük fogvájóval, és hőálló tálra tesszük, a sütőben, 200 Celsius fokon megpirítjuk. Forrón tálaljuk.
1 darab: 62 kcal-->
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.