BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pánkót, pampuskát vagy siskát is ehetünk

A farsangot január 6-tól, vízkereszt napjától hamvazó szerdáig számítják, ez a mulatozások, a karneválok, a tél elűzésének ideje. A karnevál elnevezés a hús szóra utal, a latin carne (hús) szóból ered. A farsang szó (talán) a német fausen, faseln – mesélni, pajkosságot űzni szóból származik. Őshazája Olaszország, ahol hatalmas karneválokkal ünneplik.

Különösen híres a velencei és karnevál, Dél-Amerikában pedig Rióban van nagy ünneplés ilyenkor. Hazánkban számtalan szokás kapcsolódik a farsanghoz. Alarcos bálokat, mulatságokat, rendeznek, ez a télűzés ideje, amihez sok hiedelem is kötődik. Egyik legismertebb a mohácsi busójárás.

Farsang idején bőségesen étkeztek, kiadós húsételeket fogyasztottak. Jellegzetes fogás a kocsonya és a farsangi fánk, amit vidékenként más-más változatban sütöttek. Erdélyi neve pánkó, a Felvidéken siskának, a palócok pampuskának nevezik.

Húshagyó kedden éjfélkor mindenütt abbamaradnak a mulatságok, és ezután, hamvazó szerdán kezdődik a 40 napos böjt, amit a húsvét követ. A böjtöt azonban egy napra felfüggesztették, hogy torkos csütörtökön még elfogyasszák a megmaradt ételeket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.