BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pikáns öntet is dukál hozzá

A hagyományos szalagos fánk helyett néhány különlegességet ajánlunk az idei farsanghoz. Kóstolja meg ezeket is

A fánk farsang idején nagy népszerűségnek örvend. Legfinomabb a szalagos, de készül belőle csöröge vagy túrófánk, burgonya-, rizs esetleg képviselőfánk is. A farsangi fánknak mágikus erőt is tulajdonítanak. Azért sütötték, hogy a vihar ne vigye le a háztetőt. A főuraknak 1792-ben, Sándor főherceg budai lakomáján „mutatkozott be”, de már az 1600-as években is sütöttek ilyen finomságot.

Más nemzetek konyhájában is megtaláljuk a fánkot, a németek Berliner-nek nevezik, és szilveszterkor kínálják a lekvárral töltött golyókat. A hollandok is ilyenkor eszik az oliebollen-t. Svájcban nagy és lapos, jó ropogós fánkot sütnek, ami leginkább a csörögénkre emlékeztet. Rómában Szent József napját ünneplik fritella (vagyis fánk-) sütéssel. Ott a leves után fogyasztják, üresen. Ha már krémmel is megtöltik, bigne a neve. Híres a cseh fánk, a talkedli is. Ennek tésztája hígabb, galuska sűrűségű, amit kanállal szaggatnak a speciális sütőformába. A franciák fánkja a beignets, Amerikában pedig a lyukas közepű donut hódít. A szlovénok kroflinak, a kárpátaljaiak biljázsnak nevezik.

A fánkhoz finom öntet is dukál, ez lehet csokiöntet, vaníliaszósz, vagy egyszerűen kevés rummal kikevert lekvárt.

Nugáttal töltött fánk – a tésztakorongok közepére mehet egy-egy csoki

Hozzávalók kb. 20 darabhoz: 2,5 dl tej, 3 dkg élesztő, 5 dkg porcukor, 50 dkg finomliszt, 2 tojássárgája, 5 dkg margarin, 1 ek. rum, 15 dkg nugát csokoládé, 1 tojás a kenéshez, Bő olaj a sütéshez, Porcukor a szóráshoz.

Elkészítés:

1. Az élesztőt kevés cukorral a meleg tejbe morzsoljuk, felfuttatjuk. Összedolgozzuk a liszttel, porcukorral, a tojássárgájával, a lágy margarinnal, a rummal. Alaposan kidagasztjuk. Konyharuhával letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük (30 perc).

2. Lisztezett munkalapon átgyúrjuk a tésztát, lisztes tenyérrel kb. 1,15 cm vastagra kinyújtjuk-kihúzogatjuk, és kb. 6 cm átmérőjű köröket szaggatunk ki belőle. Lisztezett tálcára rakosgatjuk, letakarva még 20 percig pihentetjük.

3. Bő olajat forrósítunk. A tésztakorongok közepére egy-egy kis darab csokoládét teszünk. A fánk szélét kissé felvert tojással megkenjük, és kettéhajtjuk. Kezünkkel összenyomkodjuk a széleket. Az olajba merítjük. Lefedjük, és kb. 1 percig sütjük. Ezután megfordítjuk, és fedő nélkül aranybarnára sütjük.

4. A fánkokat papírkendőre szedjük, lecsepegtetjük, majd megszórjuk vaníliás porcukorral, és frissen-forrón tálaljuk.

1 darab: 213 kcal

(Recept: Őszi Balázs, Styling: Kovács Andrea)





Elkészítés:

1. Az élesztőt kevés cukorral a meleg tejbe morzsoljuk, felfuttatjuk. Összedolgozzuk a liszttel, porcukorral, a tojássárgájával, a lágy margarinnal, a rummal. Alaposan kidagasztjuk. Konyharuhával letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük (30 perc).

2. Lisztezett munkalapon átgyúrjuk a tésztát, lisztes tenyérrel kb. 1,15 cm vastagra kinyújtjuk-kihúzogatjuk, és kb. 6 cm átmérőjű köröket szaggatunk ki belőle. Lisztezett tálcára rakosgatjuk, letakarva még 20 percig pihentetjük.

3. Bő olajat forrósítunk. A tésztakorongok közepére egy-egy kis darab csokoládét teszünk. A fánk szélét kissé felvert tojással megkenjük, és kettéhajtjuk. Kezünkkel összenyomkodjuk a széleket. Az olajba merítjük. Lefedjük, és kb. 1 percig sütjük. Ezután megfordítjuk, és fedő nélkül aranybarnára sütjük.

4. A fánkokat papírkendőre szedjük, lecsepegtetjük, majd megszórjuk vaníliás porcukorral, és frissen-forrón tálaljuk.

1 darab: 213 kcal

(Recept: Őszi Balázs, Styling: Kovács Andrea) Rizsfánk tokajival Hozzávalók kb. 25 darabhoz: 20 dkg rizs, 1 liter tej, 1 citrom, 1 rúd vanília, 4 dkg cukor, 2 tojás, 1 dl tokaji aszú, 10 dkg liszt,

1 csomag sütőpor, 4 dkg porcukor, Olaj a sütéshez.

Elkészítés:

1. A rizst megmossuk, és felöntjük a tejjel. A citrom héjával, a vaníliarúd pépjével, a cukorral, egy csipet sóval felforraljuk. Lassú tűzön, lefedve puhára főzzük (kb. 30 perc). Ha elkészült, hagyjuk teljesen kihűlni (kb. 2 óra).

2. Ha kihűlt a rizs, a tojásokat az aszúval belekeverjük. A lisztet a sütőporral elkeverjük, majd összedolgozzuk a rizzsel.

3. Bő olajat forrósítunk egy nagyobb serpenyőben, és a rizsmasszából két evőkanál segítségével nagyobb galuskákat szaggatunk a forró olajba. A fánkok mindkét oldalát aranysárgára sütjük. Ha kisültek, konyhai papírkendőre szedjük őket, leitatjuk róluk a felesleges olajat, majd tálcára rakjuk, és utána porcukorral meghintjük.

1 fánk: 125 kcal

(Recept: Őszi Balázs, styling: Kovács Andrea) Marcipános csörögefánk – puncsmártássel is lehet tálalni Hozzávalók kb. 25 fánkhoz: 10 dkg mazsola, 1 dl és 2 ek. rum, 15 dkg marcipán, 1 kg liszt, 3 ek. tejföl, 8 tojássárgája, 2 ek. citromlé, 10 dkg cukor, 6 ek. fehérbor, bő olaj a sütéshez, 1 csomag puncsízű pudingpor, 5-6 dl tej.

Elkészítés:

1. A mazsolát leöblítjük, legalább fél órára, 1 dl rumba áztatjuk. A marcipánt lereszeljük.

2. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a tejfölt, a tojássárgáját, 2 ek. rumot, a citromlevet, a cukrot, a bort és a marcipánt. Belülről kifelé, körkörös mozdulattal hozzákeverjük a lisztet, majd jól összedolgozzuk a tésztát, és 3-5 mm vékonyra kinyújtjuk.

3. Derelyeszaggatóval rombusz alakzatot vágunk ki a tésztából, mindegyik közepére bemetszést készítünk, és a lyukon átfordítjuk a tészta egyik végét. Forró olajban pár perc alatt kisütjük, papírtörlőre szedjük, lecsepegtetjük.

4. A pudingport másfél vagy kétszeres mennyiségű tejjel megfőzzük, azért, hogy ne sűrűsödjön be annyira. Amikor kész, akkor hozzákeverhetjük a leszűrt mazsolát. A kisült csörögefánkot a puncsmártással tálaljuk.

1 darab: 254 kcal (Styling: Kovács Andrea)-->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.