BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Régi ismerős ízek újszerűen

A jól ismert leveleseket kissé átalakítottuk, és szokatlanul újszerű ízben tálaljuk. Így is nagyon finomak. A téli hidegben különösen ajánljuk őket

Leveses nép vagyunk, szeretjük a tartalmas, gazdag, húsos leveseket. A legnagyobb kedvenc még mindig a vasárnapi ebédre készülő húsleves – legyen az tyúkból, marhából vagy sertésből – a magyar háziasszonyok ezt készítik a leggyakrabban. De különösen télen, a nagy hidegben jól esik a forró étel, ezért érdemes új ízekkel is próbálkozni. A bableves, a frankfurti leves, a paradicsomleves mellett újdonságokat is főzhet.

Összeállításunkban néhány különleges fogást mutatunk, amelyeket nagyon egyszerű elkészíteni, mégis szokatlanok és különlegesek. Ne riadjon vissza, néha lepje meg a családját ilyen ételekkel is. Kóstolja meg a zúzát finom galuskával, a csirkehúshoz keverjen sült paprikát, a káposztát pedig pulykával társítsa. Használjon bátran csípős fűszereket is, a hidegben ezek is jót tesznek.

Néha szükség van újításokra a konyhában. Higgye el, észreveszik, ha olyan ételt tesz az asztalra, amit eddig még soha. Érdemes fáradoznia, mert biztosan megdicsérik a főztjét.

Zöldséges csirkezúzaleves galuskával

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg csirkezúza, 1 fej vöröshagyma, 2 sárgarépa, 10 dkg gomba, 10 dkg zöldborsó (mélyhűtött), 4 ek. olaj, 1 tk. szárított majoránna, 1 ek. felaprított petrezselyem. A galuskához: 5 dkg vaj, 10 dkg liszt, 1 tk. vágott petrezselyem, 1 tojás.

Elkészítés:

1. A zúzát megtisztítjuk, és kockákra vágjuk. A zöldségeket is megtisztítjuk, a hagymát finomra, a répát, a gombát szeletekre vágjuk.

2. Az olajon megfuttatjuk a hagymát. Rátesszük a zúzát, és 2-3 percig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a majoránnával. Felöntjük 2 dl vízzel, és kis lángon 1 órát főzzük. A vizet pótoljuk. Amikor a zúza majdnem puha, beletesszük a zöldségeket, öntünk rá 1 liter vizet, és még 15 percig főzzük.

3. A galuskához a vajat 1 dl vízzel lábasban felforraljuk. Amikor forr, beleszórjuk a lisztet, és lassú tűzön 1 percig kevergetjük. Félrehúzzuk, langyosra hűtjük.

4. Beledolgozzuk a petrezselymet, a tojást és egy csipet sót. Két kanál segítségével galuskákat szaggatunk sós, forró vízbe, és 5-10 percig gyöngyözve főzzük. Ha megfőtt levesszük a tűzről, de tálalásig nem szedjük ki a vízből. A levessel kínáljuk.

1 adag: 367 kcal





Elkészítés:

1. A zúzát megtisztítjuk, és kockákra vágjuk. A zöldségeket is megtisztítjuk, a hagymát finomra, a répát, a gombát szeletekre vágjuk.

2. Az olajon megfuttatjuk a hagymát. Rátesszük a zúzát, és 2-3 percig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a majoránnával. Felöntjük 2 dl vízzel, és kis lángon 1 órát főzzük. A vizet pótoljuk. Amikor a zúza majdnem puha, beletesszük a zöldségeket, öntünk rá 1 liter vizet, és még 15 percig főzzük.

3. A galuskához a vajat 1 dl vízzel lábasban felforraljuk. Amikor forr, beleszórjuk a lisztet, és lassú tűzön 1 percig kevergetjük. Félrehúzzuk, langyosra hűtjük.

4. Beledolgozzuk a petrezselymet, a tojást és egy csipet sót. Két kanál segítségével galuskákat szaggatunk sós, forró vízbe, és 5-10 percig gyöngyözve főzzük. Ha megfőtt levesszük a tűzről, de tálalásig nem szedjük ki a vízből. A levessel kínáljuk.

1 adag: 367 kcal Sült paprikás csirkeleves – a paprikát előbb feketére megpirítjuk Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg piros húsú paprika (kápia), 40 dkg csirkemellfilé, 10 dkg póréhagyma, 3 gerezd fokhagyma, 3 ek. olívaolaj, 1 liter csirkeleves (kockából) 2 csipetnyi zúzott koriandermag , 1 ek. vágott petrezselyem.

Elkészítés:

1. A paprikákat forró sütőben, vagy gázláng fölött feketére megpirítjuk. Amikor jól felperzselődött a bőre, pár percre zacskóba tesszük, ezután könnyedén lehúzzuk a bőrét. A paprikákat négybe vágjuk, eltávolítjuk a magokat, a paprika húsát vékonyra szeleteljük.

2. A csirkemellet megmossuk, leszárítjuk, csíkokra vágjuk. A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A pórét fél karikákra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk.

3. Felforrósítjuk az olajat, fehéredésig pirítjuk benne a húst, majd rádobjuk a póréhagymát. Sózzuk, beletesszük a fokhagymát, és még rövid ideig pirítjuk. Ráöntjük az alaplevet, és felforraljuk. Amikor forr, beletesszük a paprikacsíkokat, sóval, borssal, korianderrel fűszerezzük, rászórjuk a petrezselymet, és 5-10 percig kíméletesen főzzük, majd tálaljuk.

1 adag: 265 kcal Káposztás pulykaleves Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg pulykacombhús, 10 dkg sárgarépa, 1 szál póréhagyma, 20 dkg kínai kel, 4 ek. olaj, 1 tk. curry, erős paprika, ízlés szerint.

Elkészítés:

1. A húst megmossuk, leszárítjuk, és kisebb kockákra vágjuk. (Ha egy egész combot vásárolunk, a húst csontozzuk ki, és még nyersen húzzuk ki az erős inakat.) A répát, a pórét megtisztítjuk, megmossuk, vékony metéltre vágjuk. A kínai kelt leöblítjük, hasonló vékony csíkokra vágjuk.

2. Felforrósítjuk az olajat, fehéredésig pirítjuk rajta a húst, majd megsózzuk, és kevés víz hozzáadásával, lefedve pároljuk. Ha elpárolog a víz, pótoljuk. Amikor a hús már majdnem puha, megszórjuk a curryvel, ráöntünk 1 liter vizet, és felforraljuk. Hozzáadjuk a zöldségeket, ízlés szerint teszünk bele erős paprikát.

3. Pár perc alatt kíméletesen összefőzzük, hogy a zöldségek még kicsit roppanjanak, majd forrón tálaljuk.

1 adag: 189 kcal-->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.